O avocată liberală în vârstă de 45 de ani, Zuzana Caputova, a devenit sâmbătă - prima femeie - aleasă preşedintă a Slovacei, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene (UE), zonei euro şi NATO, relatează AFP.

Această activistă împotriva corupţiei era puţin cunoscută înainte să obţină o victorie zdrobitoare în alegerile prezidenţiale, la 31 martie, cu 58,4% din voturile exprimate, învingându-l pe Maros Sefcovic, un comisar european susţinut de partidul aflat la putere, Smer-SD.

Ea încarnează, consideră mulţi, o contrapondere a populiştilor aflaţi la putere şi a profitat de o reacţie de sfidare a electoratului a coaliţiei guvernamentale, la un an de la criza provocată de asasinarea unui jurnalist de investigaţie.

”Eu nu mă aflu aici pentru a conduce, ci pentru a servi cetăţenii şi locuitorii Slovaciei”, a declarat noua preşedintă, într-un discurs de învestire considerat straniu de moderat de către unii analişti, după ce nu s-a zgârcit deloc în critici la adresa Guvernului în campania prezidenţială.