“Ticăie în muzeul de ceasuri ceasurile pentru că şi la Ploieşti omenii au dreptul să îmbătrânească.”- Nichita Stănescu

Muzeul Ceasului din Ploieşti este unicul muzeu de acest fel din România şi cuprinde o bogată colecţie de ceasuri făurite de meşteri vestiţi din Europa, cele mai multe fiind adevărate opere de artă. Organizat din iniţiativa profesorului N.I. Simache, ca secţie a Muzeului de Istorie, el datează din 1963. A fost instalat mai întâi într-o sală din Palatul Culturii, până când, prin achiziţii, a căpătat un patrimoniu atât de bogat încât a avut nevoie de un local propriu. I s-a pus atunci la dispoziţie Casa Luca Elefterescu, care a fost adaptată noului scop; lucrările de amenajare sau terminat în anul 1971 şi muzeul s-a deschis în ianuarie 1972.

În prezent, muzeul are o colecţie de aproape 1000 de piese (numai în parte expuse), printre care: cadran solar, pendul construit din lemn în 1634, ceas pus în mişcare printr-o cădere de apă (Londra, 1654), primul ceas de buzunar („oul de Nürnberg”), orologii de turn, o piesă din 1693 (realizare a ceasornicarului Ralf Gout), ceasul de mână construit în acelaşi an de Courvoisier (cu efigia lui Ludovic al XIV-lea), piese realizate de maeştrii londonezi Georg Prior, Edward Prior, Th. Whit, George Clarke, Markwich, Markham, Jo Wightmann, Van Laure, de ceasornicari francezi (Benjamin Balber, George Charle, Meuron), austrieci (Philipp Ia-cob, Beyr) sau elveţieni (Pres Vaucher, A. Hess).

Pot fi văzute ceasuri cu mecanisme muzicale care cântă Marseilleza,Deşteaptă-te , române!, valsurile lui Strauss. Sunt prezentate şi ceasuri care au aparţinut unor personalităţi (Constantin Brâncoveanu, Al. I. Cuza, Mihail Kogălniceanu, Cezar Bolliac, B. P. Haşdeu, Theodor Aman, I. L. Caragiale ş.a.), ceasuri distractive (al morarului, fierarului, frizerului, motanului etc.), ceasuri cu diverse indicaţii în afara orelor, ca şi alte obiecte legate de această  temă.
 

Clădirea a fost contruită în 1890 şi a aparţinut magistratului şi politicianului, Luca Elefterescu. Restaurarea, finalizată în anul 2016, a respectat cu exactitate arhitectura, dar şi materialele vremii, inclusiv mobila a fost executată pe comandă pentru a fi similară cu cea de la 1890.