Platoul Colorado este un paradis geologic care se întinde pe 337.000 de kilometri pătraţi, situat în interiorul celor patru colţuri ale Americii de Vest, în statele Colorado, New Mexico, Arizona şi Utah. Platoul Colorado „protejează” în perimetrul său un canion foarte lung, sinuos şi adânc săpat de fluviul Colorado.

Această zonă deosebită se caracterizează prin prezenţa unor munţi înalţi, robuşti, platouri erodate, chei de râuri, vârfuri vulcanice, dar cel mai important este faptul că include Marele Canion (Grand Canyon). Este cel mai „neîmblânzit” peisaj din toate cele 48 de state ale Americii.

Canioanele adânci, rocile solitare de dimensiuni impresionante şi culorile vii, parcă desprinse din picturi, sunt doar câteva dintre minunile create de natură în decursul a milioane de ani.

Platoul Colorado este casa celor mai multe parcuri naţionale (10) şi monumente naţionale (7), nemaiîntâlnite niciunde în lume. Zece triburi de  indieni susţin că Platoul Colorado este patria lor şi se bucură de această regiune aridă cu o multitudine de plante şi animale unice unui deşert.

Platoul Colorado este extrem de bătrân, are cel puţin 500 de milioane de ani şi este posibil să fie chiar mai în vârstă. Este foarte bine definit ca structură şi a rămas uimitor de intact, faţă de terenurile din vest care îl înconjoară şi care s-au erodat în timp.

Limita vestică a Platoului Colorado este marcată de o zonă de tranziţie mare între geologia platoului comun şi bazinul comun şi provincia Range. Limita de nord se termină la Munţii Uinta din Utah şi Munţii Stâncoşi din Colorado. La marginile platoului se găsesc principale zone vulcanice vechi.

Platoul Colorado a fost împărţit în şase secţiuni, care diferă foarte mult. Astfel, secţiunea Datil este situată în estul Arizonei şi vestul New Mexico şi este în principal de origine vulcanică. Aici găsim câmpul vulcanic Springerville, o zonă de 3.000 de kilometri pătraţi care are mai mult de 400 de guri vulcanice latente. Springerville este al treilea cel mai mare teren vulcanic din Statele Unite.

Marele Canion se află în partea de sud-vest a Platoului Colorado şi este rezultatul eroziunii exercitate de fluviu timp de milioane de ani, partea sa inferioară de astăzi fiind de fapt albia majoră a fluviului Colorado. Canionul are o lungime de aproape 500 de kilometri şi o adâncime maximă de 1.600 de metri. Marele Canion are aproape 30 de kilometri în punctul său cel mai lat.