Islanda este una dintre ţările care au învins în lupta cu pandemia COVID-19. Datele oficiale arată că statul nordic are cea mai mică rată a mortalităţii din Europa: 2,83 la 100.000 de locuitori. Dintre cei 1.798 de localnici infectaţi, 1.706 au fost declaraţi vindecaţi, conform raportului existent pe 3 mai. De aceea, din 4 mai, Islanda a decis să relaxeze restricţiile.

 

Una dintre măsurile câştigătoare ale Islandei este testarea în masă, începută încă din luna februarie. Astfel, 13,4% din populaţie a fost testată de COVID-19, iar în ultimele două zile nimeni nu a fost depistat pozitiv cu coronavirus.

 

Pe lângă testarea masivă, autorităţile de la Reykjavik au izolat toate persoanele care au avut contact cu cei infectaţi. Pacienţii, chiar şi cei asimptomatici, au fost mereu în contact cu autorităţile şi au putut să-şi monitorizeze starea printr-o aplicaţie.

 

'Islanda este o ţară mică, oamenii respectă regulile, au încredere în autorităţi, ceea ce face totul mult mai uşor', a explicat Martin Ingi, medicul-şef al secţiei de terapie intensivă de la spitalul din capitala Reykjavik, potrivit digisport.ro.

 

Islanda a înregistrat 10 decese din cauza COVID-19 şi doar 1,5% dintre cei au contractat virusul au avut nevoie de terapie intensivă. Din 19 aprilie, nicio persoană infectată nu şi-a pierdut viaţa în Islanda.

 

Din 4 mai, Islanda a relaxat restricţiile

Dacă până acum erau interzise adunările cu mai mult de 20 de persoane, numărul va creşte la 50.

 

Şcolile şi universităţile se redeschid, la fel şi numeroase mici afaceri, de la frizerii până la cabinete stomatologice. Prim-ministrul Katrín Jakobsdóttir (44 de ani) a confirmat că se vor relua şi activităţile sportive, cu anumite reguli preventive.

 

Astfel, adulţii au dreptul să se antreneze, dar nu în grupuri mai mari de patru inşi. Distanţarea socială de doi metri este obligatorie şi sportivii au interdicţie în a se atinge unul pe altul. De asemenea, echipamentele trebuie să fie dezinfectate.

 

 

În privinţa copiilor, regulile sunt mai relaxate. Aceştia au voie să facă sport în grupuri de până la 50, totuşi distanţarea socială este recomandată, mai ales în cazul copiilor de vârstă mai mare.

 

În ceea ce priveşte competiţiile sportive, Islanda plănuieşte să reînceapă meciurile de fotbal la început de iunie. Mai exact, pe 5 iunie ar urma să debuteze Cupa Islandei, care ar fi trebuit iniţial să ia startul pe 8 aprilie. Apoi, pe 16 iunie se pregăteşte începerea campionatului naţional, atât la nivel masculin, cât şi feminin.

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro