Festivalul sculpturilor de gheaţă din oraşul Harbin, din nord-estul Chinei, unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din lume, a fost inaugurat marţi, având ca principal punct de atracţie un castel cu 15 etaje, cu înălţimea de 51 de metri, transmit EFE şi AFP.

Conceput cu elemente de arhitectură gotică şi barocă, palatul are o suprafaţă de 2.800 de metri pătraţi şi este rezultatul muncii a peste 160 de persoane, care au folosit 35.000 de metri cubi de gheaţă. Edificiul — anunţat drept cel mai înalt şi mai mare din istoria sculpturilor în gheaţă — este amplasat pe Insula Soarelui, zonă în care a fost realizată din apă îngheţată şi o replică a uneia dintre gările din localitate.

Festivalul, a cărui primă ediţie a avut loc în 1963 şi care atrage de fiecare dată milioane de turişti, are ca temă în 2016 ‘Perla coroanei’ şi se va închide la 25 februarie.

Pe o suprafaţă egală cu aceea a 100 de terenuri de fotbal, creatori chinezi şi olandezi au lucrat timp de trei luni, ajutaţi de 10.000 de muncitori din zonă pentru a construi un feeric peisaj cu palate chinezeşti, biserici ruseşti şi edificii de inspiraţie europeană, conservate excelent datorită temperaturilor foarte coborâte din această perioadă, dar care se vor dispărea la venirea primăverii.

Vizitatorii efemerului oraş, luminat ca în poveşti în timpul nopţii, au la dispoziţie numeroase şi diverse distracţii: patinaj, întreceri de înot la minus 30 de grade Celsius în piscine sculptate în gheaţă, concursuri de construcţii din zăpadă, spectacole şi concerte.

Turiştii sunt tentaţi cu tot felul de mâncăruri şi băuturi şi se pot caza în hoteluri de gheaţă. Totodată, ei au la dispoziţie plimbări cu sănii trase de câini şi excursii de tip Safari în care pot admira tigrii siberieni în mediul lor natural de viaţă, potrivit paginii oficiale de internet a festivalului, www.icefestivalharbin.com.