Şerveţelele umede sunt folositoare când trebuie să-ţi ştergi degetele lipicioase sau când vrei să-ţi îndepărtezi fără efort machiajul, dar în curând s-ar putea să ne luăm adio de la acest lux.

Acestea ar putea să fie interzise din cauza plasticului care nu este biodegradabil şi face numai probleme. De exemplu, în Marea Britanie, în 93% din cazuri ele reprezintă problema din spatele canalizărilor înfundate.

În ultimul deceniu, industria şerveţelelor umede a înflorit, iar producătorii oferă o gamă tot mai largă de şerveţele – pentru piele sensibilă, pentru fundul copiilor, pentru îndepărtarea machiajului etc. Din păcate, majoritatea sunt fabricate din poliester şi alte materiale care nu sunt biodegradabile.

Cu toate acestea, producătorul de şerveţele Guardpack, spune că interzicerea acestora va fi una dezastruoasă din punct de vedere ecologic.

Jeremy Freedman, de la Guardpack a declarat pentru BBC că şerveţele lor sunt biodegradabile şi folosesc, în medie, 3 ml de lichid. „Dacă oamenii nu le-ar mai putea folosi, ar trebui să se spele pe mâini şi să folosească aproximativ un litru de apă”, spune el.

De asemenea, el menţionează că acestea sunt utilizate la scară largă în industria medicală, iar pentru anumite persoane cu dizabilităţi acestea sunt foarte necesare. Jeremy Freedman mai spune că şerveţelele lor sunt fabricate din materiale 100% biodegradabile, dar avertizează că nu e indicat să le arunci în toaletă şi să tragi apa după.

Guvernul din Marea Britanie vrea să interzică total şerveţelele umede, deoarece Teresa May a promis în ianuarie că va elimina „deşeurile de plastic evitabile” până în 2042. De asemenea, guvernul britanic se va consulta dacă trebuie să interzică şi paiele din plastic.

Şi România a luat decizii în legătură cu deşeurile de plastic. Astfel, pungile de plastic vor fi interzise total, începând cu 1 ianuarie 2019. În vara acestui an, mai exact de la i iulie 2018, vor fi introduse treptat materialele reciclabile, iar de la 1 ianuarie 2019 acestea devin obligatorii.