Participăm toţi la învingerea noului coronavirus purtând mască în locurile publice. Vă atragem însă atenţia că masca vă protejează doar dacă este purtată corect, adică vă acoperă nasul şi gura.

 

Dar aerosolii, posibil contaminaţi, se pot depune pe toate zonele expuse, inclusiv pe tegumentele feţei ori pe păr. Şi toate aceste zone trebuie igenizate, când veniţi acasă.

 

Odată ce v-aţi dat masca jos, încep măsurile de igienă de acasă. Masca v-a ţinut în siguranţă nasul şi gura, dacă aţi purtat-o corect.

 

Aerosolii, posibil contaminaţi, au rămas însă pe suprafaţă acesteia. De aceea, masca se ridică de pe urechi şi se îndreptă în faţă, apoi o puteţi pune într-o pungă de hârtie, care nu menţine umezeala şi pe care să notaţi data. Se poate refolosi, în deplină siguranţă, după 4 zile.

 

Conf. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Dacă cineva a strănutat şi există în aerosoli particule virale, în momentul în care aceste particule virale ajung şi se depun pe suprafeţe, după un timp vor fi inactivate”.

 

Cât trăieşte un nor de aerosoli

 

Când cineva tuşeşte, dar şi când respiră, se elimină un nor biologic format din aer cald şi umed, în care plutesc, în suspensie, picături de diverse dimensiuni.

 

Picăturile pot conţine SARS COV-2. Prin evaporare, picăturile sunt reduse la aerosoli, adică la particule extrem de mici, uscate.

 

Aceastea rămân în aer perioade lungi de timp. În cazul SARS COV 2, până la 3 ore. Treceţi prin acest ”nor” într-un supermarket spre exemplu, iar particulele se pot depune uşor, atât pe piele, cât şi pe păr. Şi posibilii viruşi trebuie inactivaţi imediat prin spălare.

 

Prof. dr. Sorin Ţiplica, şef secţie dermatologie Spitalul Colentina: ”Nu suntem atât de obişnuiţi să ne spălam faţa şi trebuie să avem grijă, când intrăm în casă, să ne spălăm toate tegumentele care au fost expuse, dacă am fost într-o zonă de contact cu alte persoane. Trebuie să ne spălăm toate tegumentele expuse!”.

 

Faţa se spală cu apă şi săpun mai puţin agresiv, tot 20 de secunde. E necesar să igenizaţi interiorul urechilor, dar şi pielea din spatele acestora.

 

Insistaţi să spălaţi tegumentul de sub bărbie, pliurile ochilor şi pliurile nasului. În pliuri, se adună microorganisme.

 

După igienizarea feţei, şi părul are nevoie de aceeaşi atenţie. Părul se spală cu gel de duş sau şampon puţin agresiv, destinat utilizării zilnice.

 

Măsurile sunt valabile şi pentru hipertensivi

 

De aceste măsuri au nevoie inclusiv persoanele care iau tratament pentru hipertensiune, cu suferinţe cardiace sau care iau tratament cronic cu aspirină. În cazul acestora, medicaţia este cea care poate determina mici inflamaţii al pielii.

 

Prof. dr. Sorin Ţiplica, şef secţie dermatologie Spitalul Colentina: ”Şi dacă determină? Dacă determină, trebui să subliniem că spălatul cu apă şi săpun nu face rău! Rolul nostru, al dermatologilor, este să îi încurajăm să nu renunţe la apă şi săpun. Aceste persoane ajung să se clătească cu apă. Apa rece dă o senzaţie plăcută şi pare că lucrurile sunt bune, dar nu sunt! Apa şi săpunul nu fac rău, eventual să folosească un săpun care este mai blând”.

 

În România, sunt peste 7 milioane de hipertensivi, conform Societăţii Române de Hipertensiune. O parte au şi inflamaţii cutanate.

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro