Miniştrii britanici susţin introducerea unor amenzi usturătoare pentru părinţii ai căror copii întârzie în mod repetat la şcoală, scrie Telegraph.

Consiliile şi şcolile din West Midlands, Hampshire şi Essex au decis extinderea penalizărilor fixe de 60 de lire sterline pe care le dădeau părinţilor care îşi duceau copiii în vacanţă în timpul şcolii, la cazurile de întârziere frecventă a elevilor.

Familiilor li s-au spus că ar putea fi urmărite penal dacă nu plătesc amenda în termen de 28 de zile.

Duminică, guvernul a declarat că este corect ca şcolile să monitorizeze cazurile de întârziere a elevilor şi să le "atenţioneze" acolo unde devin o preocupare.

Consiliul judeţean din Warwickshire a emis îndrumări pentru a informa părinţii că vor fi amendaţi în cazul în care copiii lor întârzie în mod repetat mai mult de 30 de minute la şcoală.

Winter Gardens Academy din Essex a mai transmis părinţilor că pot primi o amendă de 60 de lire sterline, care se va dubla dacă aceasta nu este plătită în termen de 21 de zile.

Cei care au iniţiat proiectul legislativ şi-au apărat politica în faţa opoziţiei ferme din partea familiilor locale, arătând că aceasta a fost concepută pentru a se asigura că elevii "au cea mai bună educaţie posibilă".

"Acest sistem nu este unic pentru şcoala noastră şi a fost în vigoare de ceva timp", au spus reprezentanţii.

Toate autorităţile locale din întreaga ţară au puterea de a stabili criteriile de acordare a amenzilor pentru toate şcolile din zona lor, inclusiv academiile şi şcolile libere.

Conform regulamentului, părinţii pot permite unui copil să absenteze de la şcoală numai dacă sunt bolnavi sau dacă au primit permisiunea în avans de la instituţie.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Educaţie a declarat: "Elevii care sunt punctuali la lecţii nu numai că au avantaje în procesul de învăţare, dar îşi dezvoltă abilităţile de bază care îi vor ajuta în viitoarea carieră”.