În Grecia, decizia de impunere a unei amenzi în valoare de 100 de euro pe lună pentru persoanele nevaccinate, cu vârsta de peste 60 de ani a accelerat ritmul programărilor pentru administrarea primei doze de vaccin anti-Covid la această categorie de vârstă, transmite publicaţia Kathimerini, citată de Rador.

 

În această etapă a pandemiei, oamenii de ştiinţă consideră crucială creşterea acoperirii vaccinale a populaţiei, în special a persoanelor de peste 60 de ani, înaintea unui posibil „asalt” al tulpinii „Omicron”. Primele semnale după anunţarea obligativităţii vaccinării pentru persoanele de peste 60 sunt pozitive.

 

Marţi, după anunţarea aplicării amenzii pentru nevaccinaţi, au fost realizate peste 9.000 de programări pentru prima doză, în condiţiile în care în perioada anterioară erau realizate în jur de 2.000-3.000 de programări pe zi.

 

Miercuri dimineaţă până în prânz fuseseră înregistrate 13.000 de programări, iar estimările vorbeau de 15.000 de programări până la sfârşitul zilei. Potrivit autorităţilor, dacă mobilizarea pentru prima doză va continua, se estimează că până la sfârşitul anului ar putea fi vaccinate încă 200.000 de persoane, ceea ce ar duce procentul vaccinaţilor în categoria de vârstă de peste 60 de ani la peste 90%, de la 80% cât este astăzi.

 

O creştere a ratei vaccinării la aceste persoane înseamnă mai puţine forme grave de boală, mai puţini pacienţi intubaţi şi mai puţine decese.

 

Organismul Naţional de Sănătate Publică din Grecia a anunţat miercuri 6.196 de cazuri noi de COVID-19 – dintr-un total de 350.685 de teste moleculare şi rapide efectuate – şi 75 de decese. 690 de pacienţi erau intubaţi ieri la prânz, în timp ce în spitale au fost înregistrate 507 internări de pacienţi cu COVID-19, faţă de 479 de externări ca urmare a vindecării.

 

Rata de ocupare a paturilor simple destinate COVID este de 66,8%, în timp ce gradul de ocupare a paturilor de terapie intensive ajunge la 98%. Este aşteptată şedinţa Comitetului Naţional de Vaccinare, convocată de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, la care ar urma să se analizeze posibilitatea reducerii timpului dintre a doua şi a treia doză de la şase la patru luni. Membrii Comitetului adună date cu privire la beneficiile „accelerării” dozei booster, concentrându-se pe persoanele cu vârsta de peste 30 de ani.

Totodată, miercuri, experţii au decis să propună guvernului eliberarea certificatului de trecere prin boală numai pe baza unui test PCR. Până acum, certificatul putea fi eliberat şi în urma unui test rapid pozitiv, care poate fi efectuat în centre de diagnostic şi în farmacii private. Însă au fost semnalate mai multe cazuri în care farmaciştii au fost presaţi de cetăţeni să declare un rezultat pozitiv al testului rapid în sistem, pentru a se putea bucura de libertăţile celor vaccinaţi. În acelaşi timp, Comitetul propune obligativitatea ca toţi angajaţii din parcurile tematice de Crăciun să fie vaccinaţi.

 

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro