Aproape 73% dintre alegătorii ruşi au susţinut modificările constituţionale, scrie Reuters, citând datele anunţate de agenţia Interfax.

 

Partidul Comunist de opoziţie, care i-a sfătuit pe susţinători să spună „NU” schimbărilor, a reclamat că la două secţii de votare din Capitală s-au înregistrat şi de zece ori mai mulţi votanţi decât trebuiau să existe. Cetăţenii cu copii care au fost la vot în ultima zi a referendumului de modificare a constituţiei au primit câte zece mii de ruble (140 de dolari) de la autorităţi.

 

Referendumul a durat şapte zile, iar votul s-a desfăşurat în ciuda faptului că Rusia a depăşit 600 de mii de cazuri de coronavirus.

 

Dintre numeroasele modificări constituţionale, cea mai importantă se referă la eliminarea interdicţiei pentru un preşedinte de a avea mai mult de două mandate consecutive. La cei 67 de ani ai săi, Vladimir Putin a acumulat deja două decenii la putere, alternând funcţia de preşedinte cu cea de prim-ministru, începând din 1999 şi până acum. Deşi popularitatea sa a mai scăzut, el încă se bucură de aprobarea a 60% din populaţie, potrivit Reuters.

 

Amintim că, în timp ce adversarii săi îl acuză pe Putin că vrea să rămână preşedinte pe viaţă, unii analişti consideră că sensul modificării constituţiei nu ar avea în spate intenţia lui de a candida şi după 2024 ci doar proiectarea acestei posibilităţi, pentru ca puterea sa să rămână efectivă până în 2024. De altfel, chiar Vladimir Putin a făcut duminică o declaraţie ce pare să întărească acest lucru: “Dacă eu aş desemna un succesor, atunci în ultimii doi ani ai mandatului (nr 2022-2024) nimeni n-ar mai face nimic în administraţie, toţi ar căuta succesori. Ştiu acest lucru din experienţă. Trebuie să lucrăm, nu să căutăm succesori” a declarat Putin pentru agenţia Interfax.

 

 

Sursa: www.biziday.ro