Dintre toate informaţiile privind noul virus care se răspândeşte rapid în Wuhan, China, este poate cel mai alarmant: un singur pacient a infectat 14 asistenţi medicali. Asta înseamnă că este un super-spreader, pe româneşte o gazdă – un organism infectat cu o boală – care infectează în mod disproporţionat mai multe contacte secundare decât alte gazde. Experţii fac eforturi pentru a opri răspândirea acestui coronavirus care a ucis peste 20 de persoane şi a infectat peste 500 în cinci ţări diferite, inclusiv în Statele Unite.

 

Prezenţa unui super spreader în Wuhan indică faptul că virusul se poate răspândi cu uşurinţă, a spus Michael Osterholm, un epidemiolog şi profesor la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Minnesota. El îi numeşte „ super shedders”, de vreme ce au vărsat virusul – de exemplu, prin strănut sau tuse – în cantităţi mai mari decât majoritatea oamenilor.

 

Noul coronavirus identificat în China, în regiunea Wuhan, este un „văr“ al virusurile SARS şi MERS. Toate trei sunt coronavirusuri. Nu este limpede cât de fatală poate fi infecţia cu coronavirusul din Wuhan, dar, în acest moment, rata de deces este mai mică decât cea cauzată de virusurile MERS şi SARS laolaltă. Experţii sunt îngrijoraţi de faptul că virusul ar putea suferi mutaţii pe măsură ce apar tot mai multe focare de infecţie.

 

Virusul MERS a fost raportat pentru prima oară în în 2012, în Orientul Mijlociu, iar rata de mortalitate a fost între 30-40%, potrivit CDC. Cât priveşte virusul SARS, un alt virus care determină simptome respiratorii severe, a fost identificat pentru prima oară în Guangdong, o provincie din sudul Chinei, potrivit OMS. Virusul determină şi simptome gastrointestinale precum diaree, oboseală, respiraţie scurtă şi dificilă şi colapsul rinichilor. În funcţie de categoria de pacienţi, rata de deces variază de la 0% şi până la 50%, vârstnicii fiind mult mai vulnerabili.

 

Coronavirusul din Wuhan este considerat a fi mult mai blând decât celelalte două – SARS şi MERS – simptomele dezvoltându-se pe parcursul unei perioade mai lungi. Pacienţii pot avea febră timp de o săptămână, urmată de dificultăţi de respiraţie, semne care îi aduc la spital, a explicat prof. dr. Peter Horby la Universitatea Oxford, medic infecţionist. Până acum, între 15% şi 20% din cazuri au devenit severe impunând, de exemplu, asistenţă medicală pentru susţinerea respiraţiei pacienţilor în spital.

 

 

 

Sursa: www.tabu.ro