Măsuri drastice la Bruxelles, unde numărul de infectări este foarte crescut.  Preşedintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, le-a transmis europarlamentarilor într-un mesaj intern obţinut de G4Media.ro că a decis închiderea temporară a registrului central de prezentă, pentru perioada 2-30 noiembrie. Acest lucru înseamnă, a explicat un europarlamentar pentru G4Media.ro, că eurodeputaţii nu vor mai avea voie în clădire şi nu vor  mai semna condica, nici nu vor încasa diurna de prezenţă (circa 350 de euro pe zi).

 

”Reuniunile organelor de conducere ale Parlamentului, sesiunea plenară, reuniunile ordinare şi extraordinare ale comisiilor şi ale grupurilor politice vor avea loc doar de la distanţă, fără prezenţa fizică a altor persoane în afară de preşedinte şi personalul indispensabil al secretariatului şi al echipei tehnice”, se arată în mesajul transmis de preşedintele PE Europarlamentarilor.

 

Redăm mai jos mesajul transmis europarlamentarilor, obţinut de G4Media.ro

 

”Având în vedere situaţia alarmantă a evoluţiei epidemiei de COVID-19, în special în Bruxelles, unde în prezent 4% din populaţie este infectată în fiecare lună, iar tendinţa este în creştere, şi pentru a reduce la minimum riscurile pentru sănătatea deputaţilor, a personalului şi a altor persoane care lucrează în Parlamentul European, Preşedintele a decis, la 27 octombrie 2020, că reuniunile organelor de conducere ale Parlamentului, sesiunea plenară, reuniunile ordinare şi extraordinare ale comisiilor şi ale grupurilor politice vor avea loc doar de la distanţă, fără prezenţa fizică a altor persoane în afară de preşedinte şi personalul indispensabil al secretariatului şi al echipei tehnice.

 

În plus şi acolo unde se justifică în mod corespunzător, pot fi organizate întâlniri în format trilog la nivel politic cu prezenţa fizică a unui număr limitat de participanţi indispensabili în aceeaşi sală. Decizia a intrat în vigoare imediat şi se aplică pe întreaga perioadă a lunii noiembrie.

 

Prin urmare, în această perioadă, numai deputaţii care prezidează fizic o şedinţă în clădirile Parlamentului sau deputaţii care sunt prezenţi fizic în aceeaşi sală de şedinţe într-un trilog la nivel politic îşi pot înregistra prezenţa direct în hemiciclu sau în sala de şedinţe.

 

În consecinţă, Biroul Parlamentului European a decis, prin procedură scrisă la 28 octombrie 2020, că registrul central de prezenţă va rămâne temporar închis în perioada 2-30 noiembrie 2020.

 

Situaţia va fi reevaluată în lumina evoluţiilor viitoare şi va face obiectul unei decizii ulterioare a preşedintelui”.

 

Context

 

Spitalele din Belgia au ajuns la începutul săptămânii aproape de capacitatea maximă la terapie intensivă, în timp ce membri ai personalului testaţi pozitiv la coronavirus sunt chemaţi să continue să lucreze atât timp cât nu prezintă simptome.

 

Belgia are cea mai mare rată de infecţie cu coronavirus dintre ţările Uniunii Europene, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor. Marţi, incidenţa infecţiei în ultimele 14 zile era de 1.390 la 100.000 de persoane.

 

Provincia Liege, în Valonia francofonă aproape de frontierele olandeză şi germană, a fost lovită foarte puternic.

 

Spitalele nu au nevoie doar de personal, dar şi paturile din unităţile de terapie intensivă sunt ocupate aproape în totalitate.

 

Unii pacienţi vor fi duşi în regiunea Flandra, a mai spus el.

 

Belgia a impus reguli mai stricte, inclusiv închiderea barurilor şi a restaurantelor şi o restricţie de circulaţie pe timp de noapte, împreună cu limite stricte pentru adunări.

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro