România va avea o nouă zonă umedă care se va întinde pe 700 de hectare şi care va putea fi vizitată de anul viitor. Organizaţia de mediu World Wide Fund For Nature intenţionează să inunde lunca Dunării în judeţul Mehedinţi, pentru a proteja speciile de peşti şi de păsări din zonă, relatează digi24.ro.

La Gârla Mare, în judeţul Mehedinţi, lunca naturală a Dunării a dispărut în anii ’80. Lucrările de îndiguire făcute pentru construirea unei ferme piscicole au schimbat arealul natural al zonei, însă localnicii încă îşi aduc aminte de bogăţia bălţilor care existau cândva pe malul Dunării.

Cu un milion de euro, bani obţinuţi din sponsorizări, WWF va reface un areal de aproape 700 de hectare, pe care Dunărea îl inunda în trecut.

„Ne dorim să creăm o breşă de la Dunăre şi să intre apa pe aici, pe la Gârla Mare, şi să iasă pe undeva pe la sud-est”, a explicat Cristian Tetelea, managerul proiectului, pentru postul de televiziune.

„Oamenii vor avea aici locuri de pescuit, populaţia de peşti din Dunare o să aibă din nou acces la zonele de reproducere”, a mai spus el.

Dispariţia bălţilor a afectat populaţia de sturioni din Dunăre.