Cancerul este boala care nu ţine cont de vârstă şi apare atunci când organismul este vulnerabil. Pentru că majoritatea cancerelor sunt descoperite în stadii destul de avansate, medicii trag un semnal de alarmă şi susţin programele de prevenţie.

 

Izabela Condei, medic primar imagistică medicală este de părere că un set complet de analize reprezintă cea mai bună modalitate prin care reuşim să ne asigurăm că organismul nostru funcţionează în parametrii normali. Mâncarea nesănătoasă, fumatul, consumul de băuturi alcoolice sau expunerea prelungită la soare sunt doar câteva dintre cauzele care favorizează apariţia cancerului.

 

 

Studiile arată că atunci când sunt depistate într-o fază incipientă, aproximativ 90% dintre cazurile de cancer pot fi tratate. În funcţie de vârstă, femeile riscă să dezvolte anumite tipuri de cancer, motiv pentru care investigaţiile medicale ar trebui adaptate pentru fiecare pacientă în parte.

 

Ce analize ar trebui să faci la 20, 30, 40 şi 50 de ani pentru a depista cancerul?

 

Femeile cu vârsta între 20 şi 30 de ani

Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani se pot confrunta cu tumori germinale, leucemie sau melanom. Astfel, în cazul lor sunt recomandate testele de sânge, ecografiile abdominale, examinările interne, dar şi testele Papanicolau, consultaţiile la sân sau pentru glanda tiroidă.

 

Femeile cu vârsta peste 30 de ani

În cazul femeilor care au împlinit deja 30 de ani, riscul de a dezvolta cancer de sân, de col şi de piele este mult mai mare. Medicii sunt de părere că după ce au trecut de acest prag al vârstei, femeile trebuie să facă o serie de investigaţii în plus, pe lângă cele recomandate categoriei de vârstă 20-30 de ani. Mai exact, este importantă efectuarea markerilor tumorali, a celor hepatici, dar şi un EKG.

 

Femeile cu vârsta între 40 şi 50 de ani

Mamografia, consultul gastroenterologic, cel cardiologic şi EKG-ul devin investigaţii obligatorii pentru femeile din această categorie de vârstă. În plus, dacă există suspiciuni că ar exista probleme de sănătate, la aceste investigaţii pot fi adăugate şi alte teste.

 

Femeile cu vârsta peste 50 de ani

După 50 de ani se întregistrează tot mai multe cazuri de cancer de sân, de colon şi de col. Medicii le recomandă pacientelor să îşi monitorizeze cu atenţie starea de sănătate, pachetul de investigaţii medicale fiind unul complet şi care cuprinde toate testele realizate anterior.

 

 

 

 

Sursa: www.revistasanatate.com