Fostul lagăr nazist de la Auschwitz-Birkenau, în sudul Poloniei, poate fi vizitat virtual, prin intermediul a 200 de fotografii panoramice realizate în diferite momente ale zilei sau nopţii, în condiţii meteo variate, din numeroase unghiuri, relatează EFE.

Imaginile, disponibile la adresa de internet www.panorama.auschwitz.org, sunt însoţite de explicaţii în polonă şi engleză.

Sunt prezentate "descrieri istorice, mărturii, documente şi, inclusiv, trimiteri la opere de artă realizate de prizonieri şi obiecte legate de istoria lagărului", după cum a explicat purtătorul de cuvânt al muzeului de la Auschwitz, Bartosz Bartyzel.

Unul dintre avantajele acestui tip de vizită este acela că se pot vedea obiecte sau locuri "pe care în mod normal vizitatorii nu le zăresc, precum detalii din turnurile de pază, din blocul X, unde se făceau experimente de sterilizare", a mai spus el.

Muzeul de la Auschwitz-Birkenau a fost inaugurat în 1947 în locul celui mai mare lagăr de concentrare nazist, în care, în perioada 1940-1945, au murit 1,1 milioane de persoane, dintre care 90 % erau evrei. Înscris în 1979, de UNESCO, pe lista obiectivelor din Patrimoniul Umanităţii, acest loc este unul dintre principalele simboluri ale Holocaustului din cel de-al Doilea Război Mondial.