Injecţiile au un impact major în ce priveşte realizarea protecţiei în faţa virusului, dar această protecţie e limitată în timp.

 

  • Danemarca, o ţară cu o populaţie vaccinată în proporţie de 77%, se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri, mortalitatea rămânând la cote reduse.
  • În Germania se discută despre reintroducerea restricţiilor din cauza numărului mare de infectări şi o vaccinare redusă cu doza a treia.
  • În Israel, 44% din populaţie a făcut cea de a treia injecţie, iar răspândirea virusului s-a oprit din nou.
  • Specialiştii au stabilit că există o legătură directă între noile variante de coronavirus şi scăderea eficacităţii vaccinurilor.
  •  

Datele arată că, în ţările în care s-au ridicat restricţiile şi nu a început administrarea celei de a treia doze, numărul infectărilor a început să crească, deşi un mare procent din populaţie e vaccinată cu schema completă. 

 

Danemarca a înregistrat cel mai mare număr de noi infectări, 26.751, din decembrie 2020 şi până acum. Asta în condiţiile în care 77,4% din populaţia de 5,8 milioane de persoane are cel puţin o doză de vaccin, iar 76,1% are schema completă.

 

Autorităţile au decis să reintroducă accesul în spaţiile publice pe baza certificatului verde, document ce fusese desfiinţat.

 

O situaţie asemănătoare se înregistrează şi în Germania, unde în data de 5 noiembrie s-a înregistrat recordul de infectări de la începutul pandemiei, 35.806 cazuri într-o singură zi.

 

Şi în Germania, 67,2% din populaţia de 84 de milioane de persoane e vaccinată cu două doze.

 

Trebuie arătat că în ambele state europene, în care numărul de cazuri a explodat în ultimele zile, mortalitatea este extrem de redusă, în comparaţie cu valurile pandemice precedente.

 

Aceste date i-au făcut pe experţii în sănătate publică să se întrebe: ce a cauzat creşterea numărului de infectări?

 

Ce s-a întâmplat în Israel?

La sfârşitul lunii mai din acest an, Yuli Edelstein, ministrul Sănătăţii din Israel, anunţa că restricţiile vor fi ridicate, iar viaţa se va reîntoarce la normal.

 

În urma succesului campaniei de vaccinare, în care peste 60% din populaţie fusese imunizată, numărul zilnic de infectări coborâse către zero.

 

În Israel, după ce pandemia a dispărut practic în luna mai, numărul de cazuri a început să crească din nou. În iulie, începe vaccinarea cu cea de a treia doză, iar după imunizarea a 44% din populaţie, numărul infectărilor a scăzut abrupt în luna octombrie - Sursa: Worldometers.info

 

“În urmă cu mai puţin de şase luni, am început campania de vaccinare. Datorită muncii excelente a lucrătorilor din sistemul de sănătate, am realizat cea mai bună campanie de vaccinare din lume. Astăzi suntem răsplătiţi cu o rată de mortalitate scăzută”, a declarat ministrul Sănătăţii din Israel la acea vreme.

 

După două luni de la ridicarea restricţiilor, stupoare. Numărul cazurilor de infectare a început să crească de la o zi la alta.

 

Valul patru în Israel a fost cel mai mare de la începutul pandemiei, deşi media deceselor a fost mai mică decât în valul precedent.

 

Israel a fost prima ţară din lume în care a început campania de vaccinare.

 

În urma unui contract exclusiv încheiat cu Pfizer, această ţară a primit un număr suficient de doze de la o singură companie, oferind astfel posibilitatea de a vaccina o mare parte a populaţiei într-o perioadă scurtă de timp.

 

Datele din această ţară au oferit posibilitatea cercetătorilor să înţeleagă impactul vaccinării asupra pandemiei, dar şi cât durează protecţia dată de ser.

 

Vaccinul, învins de varianta Delta

 

Într-un studiu realizat în Israel şi publicat în 23 iulie, se anunţa că protecţia împotriva infectării, dată de vaccinul Pfizer, este de doar 39% în faţa variantei Delta, dar e eficient în ce priveşte îmbolnăvirile grave şi decesele, în jur de 88%.

 

“Trebuie să fim conştienţi de faptul că, în timp, eficacitatea acestor vaccinuri poate scădea”, a declarat la acea vreme dr. Isaac Bogoch, profesor de epidemiologie la Universitatea din Toronto.

 

Valul de infectări din Israel care a urmat după două luni în care pandemia dispăruse a fost provocat de o scădere a eficacităţii vaccinului din cauza răspândirii tulpinii Delta.

 

În data de 12 iulie, autorităţile medicale din Israel aprobă utilizarea celei de a treia doze de vaccin Pfizer pentru protejarea populaţiei.

 

În acest moment, 44,2% din populaţie este vaccinată cu doza a treia, iar numărul de infectări a scăzut abrupt.

 

Conform datelor din Israel, se observă că vaccinul opreşte răspândirea virusului, dar după un număr de 5-6 luni, eficacitatea serului scade, iar o nouă variantă a virusului poate provoca un alt val pandemic.

 

Creşterea numărului de cazuri din Danemarca şi Germania se aseamănă cu evoluţia pandemiei din Israel, iar dacă ţinem cont de faptul că în Uniunea Europeană campaniile de vaccinare au început mai târziu, se constată o anume simetrie.

 

De asemenea, în cele două ţări, foarte puţine persoane s-au vaccinat cu doza a treia.

 

În concluzie, datele analizate de specialişti arată că vaccinarea are un impact major asupra pandemiei, dar şi vaccinurile oferă o protecţie limitată în timp.

 

De ce e necesară a treia doză?

În acest moment, există două teorii, una care spune că împotriva virusului e nevoie de o doză de ser în fiecare an care să combată noile tulpini, la fel ca vaccinul antigripal.

 

O a doua teorie spune că doza a treia (booster) va fi suficientă pentru a proteja organismul de forme grave de îmbolnăvire, indiferent de tulpini.

 

Dar nu s-au strâns suficiente date pentru a putea trage o concluzie finală cu privire la cele două teorii.

 

“În cele din urmă, a treia doză ar putea fi necesară şi pentru populaţia generală, din cauza scăderii imunităţii la vaccinarea primară sau deoarece noile variante au evoluat până la punctul în care răspunsurile imune la vaccinul iniţial nu mai protejează în mod adecvat împotriva tulpinilor care circulă în prezent”, se arată într-un studiu publicat de Lancet, o prestigioasă revistă ştiinţifică, în care cercetătorii leagă eventuale noi doze de vaccin strict de evoluţia virusului.

 

În România se observă o scădere a numărului de cazuri, semn că valul al patrulea de pandemie s-ar putea apropia de sfârşit.

 

Rata de vaccinare, deşi a crescut, e departe de a avea un impact semnificativ asupra răspândirii virusului, ceea ce-i face pe specialişti să vorbească de posibilitatea apariţiei unui nou val pandemic în februarie sau martie, anul viitor.

 

Până acum, peste un milion de români s-au vaccinat cu doza a treia dintr-un total de 7,3 milioane care au făcut cel puţin o injecţie.

 

 

 

Sursa: www.spotmedia.ro