Nu apare în niciun top al bogaţilor din România, dar cu toate acestea un om de afaceri deţine un sat întreg. De anul viitor, Emil Părău îşi va aştepta turiştii în casele renovate şi le va oferi o călătorie în timp.

Hunedoreanul Emil Părău s-a născut în satul Roşia, la limita dintre judeţele Hunedoara şi Alba, iar din 2003 a cumpărat casă după casă în satul natal, până s-a trezit stăpân peste un sat cu un singur locuitor, Aron Truţa, cu 40 de bordeie şi peste 200 de hectare de teren.

„Pentru început, vrem să renovăm 12 case în care să primi turişti de anul viitor. Vrem să le facem aşa cum au fost înainte, când erau locuite, cu mobilier, cu de toate. Casele or să aibă şi baie, pentru că în secolul acesta nu poţi aduce turişti dacă nu ai baie", a declarat pentru Economica.net, Emil Părău.

Lucrările de renovare la trei dintre case sunt aproape finalizate, iar la alte cinci în derulare. Deocamdată, 15 muncitori lucrează la recondiţionarea caselor vechi, dar din vară numărul acestora va creşte.

Emil Părău este un om de afaceri prosper de pe Valea Jiului, proprietarul firmei Comexim R, cu sediul în Lupeni, care se mai ocupă, printre altele, şi de exploatarea forestieră. În 2012, cifra de afaceri a trecut de 2,7 milioane de euro, iar profitul a fost de peste 83.000 de euro.

Societatea administrează  instalaţiile de pe pârtiile Lupului, Con­stantinescu, Mutu, Sfântul Gheorghe din Stra­ja şi Pasul Vulcan. Omul de afaceri deţine şi trei cabane – Montana şi Montana 2 din Straja şi Pasul Vâlcan în Pasul Vâlcan, pensiunea Retezat de la poalele munţilor cu acelaşi nume, pesiunea Gruia, pe malul Dunării, la 50 de km de Drobeta Turnu-Severin, restaurantul Montana şi ştrandul Comexim din Lupeni. Doar din turism, firma face un milion de euro.

Şi cum oamenii din sat îl ştiau om bogat, s-au dus la el să-l roage să le cumpere casele. Încet-încet, pe măsură ce bătrânii îşi părăseau casele, Emil Părău a ajuns proprietarul satului în care a copilărit. Iar pentru a da viaţa de odinioară a satului, hunedoreanului i-a venit ideea de a-l transforma practic, într-un complex turistic.

De anul trecut, terenurile au fost curăţate şi cultivate, cu ceapă, cartofi şi legume. Inteţia omului de afaceri este de a le oferi turiştilor, fie ei români sau străini, cazare în case vechi, tradiţionale, dar să le dea şi şansa să-şi culeagă din grădină legumele pentru mâncare, să mulgă vaca, să cosească, să asiste la măsuratul oilor. Iar mâncarea va fi una tradiţională, preparată acolo, din produse ecologice. Turiştii nu o să mânânce şniţel parizian în sat, mai poveşteşte Părău.

Dar turiştii nu trebuie să-şi facă griji. Chiar dacă nu ştiu să mulgă vaca, un angajat va fi acolo să le arate cum se procedează. Fiecăruia dintre muncitorii care acum se ocupă de renovarea caselor, aduşi din satele din apropiere, Părău le va da spre administrare o casă şi vor avea de întreţinut animalele şi grădina.

Deşi nu ştie exact câţi bani ar urma să înghită aducerea la viaţă a satului natal, anul trecut, Părău spunea că în total investiţia s-ar ridica la 500.000 de euro. Preţurile pentru cazare nu au fost stabilite încă, iar omul de afaceri spune că nu vrea să facă profit din această activitate, ci vrea doar ca turiştii să vadă cum trăiau şi munceau străbunii cu sute de ani în urmă.

SURSA: ECONOMICA.net