Suntem obişnuiţi să ne trezim cu fel şi fel de scumpiri şi cu majorări de preţ complet neaşteptate la diferite bunuri şi servicii, dar puţini dintre noi ştim care sunt evoluţiile preţurilor la unele dintre cele mai folosite şi consumate produse din întreaga lume, cum ar fi cafeaua.

 

Directorul general al ICO (Organizaţia Internaţională a Cafelei), Vanusia Nogueira, anticipează o creştere generalizată a consumului de cafea.

 

Mai precis, spune directorul general ICO, până la finele deceniului actual, cu toţii vom asista la o creştere cuprinsă între 1% şi 2% pe an a consumului de cafea!

 

Nimeni nu se aştepta la asta

Previziunile proaspăt conturate de directorul general ICO reprezintă o reală noutate, în sensul în care nu au mai fost conturate anterior, dar, dacă ele se vor adeveri, vor exista repercursiuni serioase legate de preţul cafelei. De ce? Ei bine, ca pe orice piaţă liberă, avem un raport între cerere şi ofertă, iar în momentul în care cererea explodează, preţul creşte considerabil.

 

Din acest punct de vedere, în următoarele luni e foarte probabil să ne confruntăm cu o scumpire semnificativa a preţului cafelei, atât pe pieţele interne, cât şi pe cele internaţionale.

 

Ei bine, ceea ce e important de reţinut este că această licoare magică – cafeaua – e deosebit de importantă, nu doar pentru rutina zilnică, ci şi pentru sănătate, iar creşterea costului ei ne poate infrunţa serios.

 

După ce a cercetat dosarele medicale ale 17.702 de voluntari din baza de date Biobank din Marea Britanie, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Australia de Sud a găsit o corelaţie uimitoare între consumul de multă cafea – şapte sau mai multe căni pe zi – şi o creştere cu 53% a riscului de demenţă. Şi nu este vorba doar despre demenţă! Studiul, pe care echipa l-a recent în revista Nutritional Neuroscience, arată, de asemenea, o legătură între consumul abundent de cafea şi o prevalenţă mai mare a modificărilor fizice ale creierului şi a altor boli neurologice. Una peste alta, este o revelaţie şocantă despre latura periculoasă a ceea ce este de departe unul dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume.

 

Riscuri medicale considerabile pentru cei ce nu beau cafea

„Având în vedere toate concluziile la care am ajuns în studiu, am constatat în mod cert că un consum mai mare de cafea a fost semnificativ asociat cu un volum de creier redus”, a declarat autorul studiului principal şi neurologul Universităţii din Australia de Sud Kitty Pham, într-un comunicat de presă al universităţii. „În esenţă, consumul a mai mult de şase căni de cafea pe zi poate duce la riscul de boli ale creierului, cum ar fi demenţa şi accidentul vascular cerebral”.

 

Cafeaua este unul dintre acele alimente care, alături de vin şi ciocolată, par a fi blocate într-un continuu studiu de cercetare care spune că îţi vor îmbunătăţi sau îţi vor ruina sănătatea. Adevărul este că cercetarea nutriţională este extrem de dificilă, astfel încât diferite studii tind să indice direcţii diferite. Dar amploarea acestui nou studiu, împreună cu cantitatea extrem de mare de date despre cafea pe care au examinat-o cercetătorii, îi conferă o credibilitate suplimentară.

 

 

Sursa: www.playtech.ro