În contradicţie cu ţările UE şi din restul lumii care îşi închid graniţele de teama noilor tulpini COVID, şapte state au relaxat sau urmează să relaxeze condiţiile de intrare pe teritoriul lor pentru persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus cu ambele doze, informează CNN. Între cele şapte se află şi România.

 

Iată ce state primesc cu braţele deschise turiştii vaccinaţi anti-COVID sau au anunţat că o vor face în viitorul apropiat:

 

Cipru

 

Cipru a anunţat încă din decembrie că le va permite călătorilor care au primit ambele doze de vaccin anti-COVID să intre pe teritoriul său fără a fi nevoiţi să stea în carantină.

În plus, cei care dovedesc că au făcut şi prima doză, şi rapelul nu ar trebui să prezinte la sosire un test PCR cu rezultat negativ.

În prezent, Cipru cere test PCR cu rezultat negativ efectuat în termen de 72 de ore înainte de călătorie + carantină la sosire.

 

Estonia

 

Estonia a renunţat la măsura de carantină impusă persoanelor care vin din UE şi dovedesc că s-au vindecat de COVID-19 în ultimele şase luni.

 

În Estonia se intră cu certificat de vaccinare, însă pentru ca acesta să fie recunoscut, trebuie tradus în estonă, rusă sau engleză. Turiştii care anterior au avut COVID-19 vor trebui să prezinte un certificat medical, precum şi un test PCR efectuat recent, care să indice că nu mai sunt infectaţi.

 

Pentru cei nevaccinaţi şi/sau care nu au trecut prin boală, se impune o carantină de 10 zile – o regulă de la care sunt exceptaţi însă călătorii din ţările europene considerate cu risc scăzut, cum ar fi  Bulgaria, Islanda şi Norvegia.

 

Georgia

 

Georgia, aflată la intersecţia dintre Asia şi Europa, a ales, de asemenea, să ridice restricţiile pentru cei care au primit ambele doze de vaccin anti-COVID. Recent, Ministerul Afacerilor Externe pentru Georgia a anunţat că tuturor turiştilor cărora li s-au administrat ambele doze din orice ser COVID-19 li se permite să intre în ţară fără a prezenta un test PCR cu rezultat negativ.

 

Călătorii nevaccinaţi trebuie să prezinte însă un test PCR cu rezultat negativ efectuat în termen de 72 de ore înainte de călătorie şi, de asemenea, trebuie să facă un al doilea test „pe cheltuiala lor” în cea de-a treia zi de la intrarea pe teritoriul Georgiei. Cei care au călătorit în Regatul Unit în ultimele 14 zile trebuie să stea în carantină timp de 12 zile.

 

Islanda

 

De la 1 mai, persoanele imunizate cu ambele doze de vaccin anti-COVID din ţările Uniunii Europene, precum şi din Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia nu vor sta în carantină atunci când ajung în Islanda şi nici nu vor fi obligate să prezinte un test PCR negativ.

 

Vizitatorii care, prin intermediul unui act tradus în islandeză, daneză, norvegiană, suedeză sau engleză vor dovedi că au primit cele două doze ale unuia dintre cele trei vaccinuri principale anti-COVID, vor fi scutiţi de restricţii la frontieră. Cei care prezintă documente „nevalide” vor trebui „să se supună testelor duble cu carantină între ele”, potrivit Direcţiei Islandeze de sănătate.

 

Polonia

 

„Pe baza unui certificat care confirmă vaccinarea împotriva Covid-19”, călătorii din ţările UE pot vizita Polonia fără a fi supuşi unei carantine obligatorii de 10 zile, arată oficialii. Pe 28 decembrie 2020, această ţară a ridicat restricţiile pentru cei care au fost imunizaţi cu ambele doze de vaccin anti-COVID. Cei care prezintă un test SARS-CoV-2 cu rezultat negativ la sosire sunt, de asemenea, scutiţi de restricţii, cu condiţia să nu existe mai mult de 48 de ore între momentul în care primesc rezultatul testului şi cel în care trec frontiera.

 

România

 

Din 18 ianuarie, conform hotărârii CNSU, turiştii care sosesc în România şi dovedesc au primit ambele doze de vaccin anti-COVID, nu mai intră în carantină, chiar dacă vin din „zona galbenă”. A doua doză trebuie să fi fost administrată cu cel puţin 10 zile înainte de sosirea în ţara noastră. Pentru persoanele nevaccinate şi cele care nu intră la excepţii din alte motive (sunt copii, tranzitează ţara etc.) se cere, de luna aceasta, test PCR negativ şi carantină.

 

Seychelles

 

În ianuarie, şi Seychelles a intrat în rândul ţărilor care au renunţat la măsura de carantină pentru călătorii care au fost vaccinaţi împotriva COVID-19. Persoanelor imunizate cu cele două doze de vaccin li se permite acum să intre în această ţară fără a fi nevoite să stea în izolare timp de 10 zile. Cu toate acestea, cei care au fost vaccinaţi trebuie să prezinte în continuare un test PCR cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de a ajunge în Seychelles, precum şi un certificat emis de autoritatea naţională de sănătate care atestă faptul că au primit cele două doze de ser anti-COVID.

Statul cu 115 insule şi-a propus să devină prima naţiune care şi-a vaccinat întreaga populaţie, după ce a primit o donaţie de 50.000 de doze de vaccin anti-COVID de la guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Preşedintele Wavel Ramkalawan speră că peste 70% din populaţie va fi vaccinată până la jumătatea lunii martie. Dacă se atinge acest obiectiv, restricţiile vor fi şi mai relaxate, ceea ce înseamnă că persoanele autorizate să intre în Seychelles vor trebui să prezinte doar dovada unui test de PCR cu rezultat negativ efectuat cu 72 de ore înainte de călătorie şi nu vor mai sta în carantină deloc.

 

 

 

 

 

sursa: www.libertatea.ro