Peste 100 de persoane au murit luni din cauza imbolnavirii cu coronavirus, iar numarul total al deceselor a depasit 1.000. In China sunt peste 42.600 de cazuri de imbolnavire.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat luni ca raspandirea cazurilor de infectii cu coronavirus intre persoane care nu au fost in China ar putea fi "scanteia care devine un incendiu mai mare", iar oamenii nu trebuie sa permita ca epidemia sa scape de sub control, relateaza Reuters.

 

Oficialii OMS sunt ingrijorati de noile cazuri imbolnavire cu coronavirus aparute in Marea Britanie si in Franta, unde transmiterea virusului nu are legatura cu un istoric de calatorie in China.

 

"Detectarea acestui numar mic de cazuri ar putea fi scanteia care devine un incendiu mai mare, dar pentru moment este doar o scanteie", a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, in conditiile in care cinci britanici au contractat virusul intr-o statiune alpina din Franta, iar luni Marea Britanie a confirmat noi cazuri avand legatura cu un britanic care a participat la o coferinta in Singapore.

 

Scopul OMS este sa previna raspandirea virusului.

 

Un numar de 108 de persoane au murit luni, in China din cauza coronavirusului, bilantul deceselor ajungand la 1.016, conform datelor existente marti dimineata. Alte doua decese s-au inregistrat in afara Chinei, in Hong Kong si in Filipine. Alte 2.478 de cazuri au fost identificate luni in China, numarul imbolnavirilor fiind de 42.638, marti dimineata, iar la nivel global, numarul acestora ajungand la 43.090 de persoane. Aproape 4.000 de pacienti din China au fost vindecati si externati din spital.

 

Numarul imbolnavirilor de la bordul navei Diamond Princess, aglata la Yokohama, a ajuns la 135 de persoane, printre care se afla 24 de americani.

 

Luni dimineata, in China erau raportate 40.235 de cazuri confirmate si 909 decese, precum si 319 cazuri in 24 de alte tari, inclusiv un deces, a declarat seful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

ilantul deceselor provocate de epidemie a urcat duminica cu 97, cel mai mare numar inregistrat intr-o singura zi de la depistarea virusului in orasul chinez Wuhan, in decembrie.

 

Nava de croaziera Diamond Princess, cu 3.700 de pasageri si membri ai echipajului la bord, este in continuare in carantina in portul japonez Yokohama,, fiind depistate alte 65 de cazuri, numarul total al persoanelor infectate ajungand la 135.

 

In Europa, actiunile companiilor auto expuse la China au scazut, in timp ce preturile petrolului, minereului de fier si cuprului au scazut din cauza ingrijorarilor legate de scaderea cererii din China din cauza epidemiei.

 

British Airways si-a anulat toate zborurile catre China continentala pana la sfarsitul lunii martie.

 

In China, unde oamenii incep sa revina la lucru dupa vacanta prelungita pentru Anul Nou chinezesc, au fost confirmate duminica 3.062 de cazuri noi, potrivit Comisiei Nationale pentru Sanatate.

 

 

 

 

Sursa:www.ziare.com