Consiliul Judeţean Braşov a decis ca în 2018, anul Centenarului, intrarea la muzeele din oraş să fie liberă pentru braşoveni şi turişti. Totul pentru a creşte numărul vizitatorilor la instituţiile de cultură. Practic, aşa cum o arată statisticile mai bine de jumătate din populaţie nu a vizitat niciodată un muzeu.

În anul 2017, muzeele braşovene au avut doar 76.428 vizitatori şi din biletele de intrare au fost încasaţi 193.441 lei. Cel mai vizitat a fost Muzeul de Istorie.

„În ţările unde a fost implementată vizitarea gratuită a muzeelor această măsură a dus la o creştere spectaculoasă a numărului de vizitatori şi a fost evaluată şi văzută ca un element-cheie al proprietăţii publice. Vizitarea gratuită este foarte apreciată şi face conceptul de ,,proprietate publică" să fie real. Faptul că muzeul are intrare liberă oferă un sentiment de proprietate vizitatorului, care în multe cazuri este plătitorul de taxe şi impozite către stat. Mesajul nostru pentru braşoveni este că o vizită la muzeu înseamnă petrecerea timpului liber într-o formă plăcută, o experienţă unică care le descoperă identitatea oraşului în care s-au născut şi/sau trăiesc, care îi ajută să-şi formeze un discurs istoric despre patria lor, că aici găsesc un răspuns profesionist la nevoia de apartenenţă şi mândrie, o lecţie interesantă care contribuie la dezvoltarea personală, o confirmare că muzeele noastre sunt instituţii care îi respectă“, a declarat Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.