Potrivit proiectului prezentat duminică după-amiază de către cancelarul Karl Nehammer, vor fi exceptate de la noile reguli femeile însărcinate şi persoanele care au contraindicaţii medicale. De asemenea, cei care au trecut prin boală sunt exceptaţi de la noile măsuri timp de şase luni. Până acum, guvernul intenţiona ca măsura să se aplice persoanelor de peste 14 ani, însă conform noilor actualizări, se va aplica persoanelor de peste 18 ani.

 

“Nu este vorba despre o bătălie dintre vaccinaţi şi nevaccinaţi, ci mai degrabă să subliniem că vaccinarea este cea mai bună garanţie pentru a trăi împreună în libertate”, a spus Nehammer.

 

Astfel, legea va intra în vigoare la 1 februarie, dar controalele poliţiei nu vor fi efectuate până pe 15 martie. Potrivit presei austriece, persoanele nevaccinate vor risca o sancţiune de până la 600 de euro, iar ulterior de până la 3.600 de euro, în cazul abaterilor repetate. Cei care nu respectă noile reguli pot fi amendaţi de până la patru ori pe an. Totuşi, o amendă va fi anulată dacă persoana respectivă se vaccinează în termen de două săptămâni de la primirea amenzii.

 

Guvernul argumentează că este nevoie de această măsură din cauza aglomerării spitalelor, dar şi din dorinţa de a atinge o rată de vaccinare de 90%, ce ar permite, potrivit oficialilor austrieci, atingerea unei imunităţi colective.

 

Este nevoie ca proiectul să fie votat în parlament, joi, însă este de aşteptat ca legea să treacă. Aproximativ 73% dintre austrieci sunt complet vaccinaţi anti-Covid. Conform unui sondaj recent, 51% dintre austrieci se opun vaccinări obligatorii anti-Covid, dintre care 34% se opun vaccinării obligatorii în general, iar 17% cred că mai trebuie aşteptat. Pe de altă parte, 45% dintre cetăţenii Austriei sunt în favoarea acestui lucru.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro