O valiză transparentă pentru nudişti, un aspirator de nas automat, o plută pentru muştele căzute în supă: aceste obiecte absurde şi alte sute de acelaşi fel sunt mândria muzeului Nonseum dintr-o mică localitate din Austria, relatează vineri AFP.

„Nonseum” (de la ‘nonsense’, ‘absurd’ în engleză) este principala, pentru a nu spune singura, atracţie din Herrnbaumgarten, localitate viticolă din apropiere de frontiera cehă.

Îmbogăţit permanent cu invenţii absurde, muzeul găzduieşte o amplă colecţie de butoniere, micile deschizături prin care se trec nasturii, „expuse” în cutii pătrate cu capac transparent.

„Ce vedeţi aici este o butonieră de la vestonul militar al lui Napoleon”, explică foarte serioasă Susanne Machac, responsabilă a muzeului. „Iar aceasta provine de la haina purtată de ministrul austriac de externe la semnarea tratatului de independenţă”, a declarat ea AFP.

Printre exponate se numără o puşcă cu ţeava întoarsă pentru candidaţii la sinucidere, o farfurie cu dop pentru a evacua un conţinut neapetisant, un dispozitiv de învârtit spaghetele şi un triciclu pentru gemeni (pedalând fiecare în sens invers).

Obiectele expuse la Nonseum pot stârni râsul, notează Susanne Machac, dar pot fi totodată o critică subtilă la adresa societatăţii de consum.