Românii au venit şi marţi în număr mare la Birourile de Înmatriculări italiene pentru a obţine informaţii. Sute de mii de români din Italia sunt, din punct de vedere al noului cod rutier, predispuşi la amenzi usturătoare pentru că deţin maşini înmatriculate în România pe numele rudelor sau prietenilor. Câţiva s-au ales deja cu amenzi şi le-a fost pus sechestru pe maşini. Situaţia în care se află conaţinalii este urmărită îndeaproape de diplomaţiile româneşti din Peninsulă, dar şi de la Bruxelles. Echipa Digi24 din Italia a stat de vorbă cu mai mulţi români aflaţi în această situaţie la Milano, vedeţi în materialul următor ce soluţii au găsit conaţionalii pentru a scăpa de amenzi sau pentru a-şi recupera maşinile.

 

Încă de la primele ore ale dimineţii, birourile din Milano au fost luate cu asalt de zeci de români nedumeriţi. Sunt sute de mii în toată Italia care nu-şi mai folosesc maşinile de frică şi caută înţelegere din partea autoritătilor italiene pentru a-şi aduce maşinile în România. Legea este clară: ori autovehiculul este înmatriculat sau eradiat în Italia, ceea ce implică un sacrificiu financiar pentru mulţi, ori scoaterea lui din ţară.

 

Se simt discriminaţi pentru că, spun ei, nu le-a fost oferit suficient timp pentru a se adapta noii legi şi au fost amendaţi chiar a doua zi după ce a intrat în vigoare noul Cod Rutier. Pe lângă amenzile deloc ieftine, italienii au la dispoziţie şi o sancţiune suplimentară, confiscarea documentelor şi maşinii.

 

De zeci de ani, românii rezidenţi în Peninsulă fentează legile înmatriculând în România. În acest fel, nu doar că economisesc bani, dar sunt şi feriţi de amenzi şi nu plătesc nici taxele de drum. Decretul lui Salvini pune punct acestor olcolişuri şi nu mai lasă loc de interpretare.

 

Situaţia este urmărită atent atât de Ministerul Afacerilor Externe, dar şi de diplomatiile româneşti din Peninsulă şi chiar de Parlamentul European. Sigfried Mureşan a solicitat oficial Comisiei Europene un punct de vedere şi zeci de asociaţii şi avocaţi români din Italia au trimis scrisori Guvernului. Legea, însă, nu limitează în niciun fel libera circulaţie în Europa, întrucât pentru turişti nu sunt probleme de acest fel (doar rezidenţii au de-a face cu articolul 93).

"Românii rezidenţi aici în Italia, care şi-au înmatriculat maşinile pe numele rudelor din România au la dispoziţie patru variante pentru a scăpa de amenzi.

 

Prima şi cea mai simplă, este scoaterea maşinii din Italia pe o platformă, a doua variantă este scoaterea maşinii din Italia şi dusă acasă în România cu un şofer care nu are rezidenţă în Italia, a treia variantă este eliberarea unui act de învoire care le permite să circule 24 de ore şi să scoată maşina din Italia. Dar asta implică reţinerea documentelor şi eliberarea unor plăcuţe provizorii care, însă, trebuie şi ele asigurate.

 

A patra variantă este reînmatricularea maşinilor aici în Italia si din acest motiv, aceste birouri de înmatriculări din toată Italia vor fi foarte probabil luate cu asalt de românii rezidenţi aici care au ales soluţia înmatriculării în România din motive economice”, a transmis pentru Digi24, Sergiu Balaban.

 

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro