Vitamina D are multe roluri pentru organismul uman. Protejează organismul de afecţiunile respiratorii, tuse, nas înfundat, secreţii nazale şi îmbunătăţeşte răspunsul imun al corpului în cazul unui contact cu un virus, chiar şi COVID-19. În lipsa soarelui, care determină corpul să producă vitamina D, ea poate fi suplimentată prin alimente.

 

Vitamina D3 este vitală şi pentru absortia şi fixarea calciului şi a fosforului în organism. Practic ajută la întărirea sistemului osos. Din punct de vedere terapeutic, vitaminele D sunt necesare pentru resorbţia calciului şi fosforului din tubul digestiv. Altfel spus, carenţă de vitamina D generează rahitism şi probleme dentare. Ea este indicată în decalcifiere, în sarcina, spasmofilie şi tetanie, consolidarea fracturilor, profilaxia şi tratamentul rahitismului etc.

 

Medicii spun că necesarul de vitamina D se poate obţine, în cazul persoanelor caucaziene, prin expunerea mâinilor, feţei, braţelor sau picioarelor la soare timp de maxim 30 minute între orele 09:00 – 11:00 şi 16:00 – 18:00 cel puţin de două ori pe săptămână.

 

Poţi să introduci în alimentaţia ta, preventiv, alimente bogate în vitamina D, pentru a fi sigur că în organismul tău se află şi surse de vitamina D, mai ales atunci când vremea de afară nu ne permite să o primim de la Soare. Astfel de produse recomandate de nutriţionişti sunt:

 

  • Cod
  • Somon – Este o sursă bună de a obţine vitamina D. Peştele gras sau în conservă este ideal. Somonul este cel mai cunoscut din aceşti peşti.
  • Ton
  • Sardine
  • Ficat
  • Carne de vită
  • Brânză – orice fel de brânză este o sursă excelentă pentru a obţine vitamina D. Consumul regulat aduce şi vitaminele A, K sau E.
  • Lapte şi iaurt – ajută şi la îmbunătăţirea duncţionării sistemului imunitar, iar datorită probioticelor, bacteriile bune, ne putem bucura de o floră intestinală sănătoasă şi o digestie echilibrată.
  • Cereale fortificate
  • Portocale
  • Anumite tipuri de ciuperci
  • Gălbenuş de ou
  • Carnea de porc – dacă nu eşti fan peşte, iată că îţi poţi lua vitamina D şi din carnea de porc. Aceasta trebuie să fie una slabă, fără grăsimi.

Recomand introducerea alimentelor bogate în vitamina D pentru o stare optimă de sănătate. Vitamina D este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului osteoarticular şi este implicată în multiple procese metabolice. Aceasta este indispensabilă pentru absorbţia calciului în organism. Carenţa poate sta la baza unor forme severe de dezechilibru fosofocalcic, cu manifestări musculoscheletale importante', a spus nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru redactia.ro.

 

Inclusiv documentele oficiale ale Ministerului sănătăţii despre vitamina D la adulţi arată cât de importantă este, de fapt, această vitamină pentru corpul nostru. De exemplu, dacă cei mici nu au destulă vitamina D, pot suferi de rahitism.

 

„Vitamina D activă promovează absorbţia calciului din intestin şi menţine concentraţii serice adecvate de calciu şi fosfat pentru a permite mineralizarea normală a osului şi pentru a preveni tetanica hipocalcemică. Este, de asemenea, necesar pentru creşterea şi remodelarea oaselor. În absenţa unor nivele adecvate de vitamina D, apar deformări osoase cu alterarea creşterii şi dezvoltării scheletale la copii (rahitismul carenţial) sau scaderea gradului de mineralizare osoasă cu dureri şi fragilitatea acestora la adulţi (osteomalacie). Prin creşterea reactivă a parathormonului endogen, deficitul de vitamină D duce la hiperparatiroidism secundar cu creşterea rezorbţiei osoase care contribuie la osteoporoză', arată Ministerul Sănătăţii.

 

Numeroase studii recomandă ca pentru prevenirea infecţiei cu COVID-19 să mărim aportul de vitamina D.

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro