Shaorma cu de toate, atât de apreciată inclusiv la noi, ar putea fi interzisă. Mai exact, Parlamentul European ar putea lua o decizie care loveşte în acele localuri în care se prepară kebap şi shaorma din carne congelată.
Peste o săptămână, oficialii ar putea decide să interzică folosirea unei categorii de aditivi, care păstrează aromele şi suculenţa cărnii, chiar dacă ea a fost condimentată şi apoi îngheţată. Comisia Europeană invocă studii care leagă utilizarea fosfaţilor de apariţia bolilor cardio-vasculare.
Pentru un domn originar din Liban, shaorma înseamnă carne de vită, oaie sau pasăre, friptă pe loc. Şi totuşi, carnea pentru kebap şi shaorma poate avea ingrediente nesigure.
E uneori tranşată, aranjată pe suliţe şi îngheţată cu câteva săptămâni înainte să ajungă la flacără. În mod normal, când e preparată, temperatura înaltă ar trebui să topească şi gheaţă din fibre şi să lase carnea tare, însă rămâne zemoasă şi aromată. Secretul nu ţine, în multe situaţii, de priceperea shaormarului, ci de adaosuri artificiale: E-urile din categoria fosfaţi.Aceştia sunt deja interzişi în carnea proaspătă, şi ar putea intra pe lista neagră a Parlamentului European şi pentru alimentele congelate. În Germania, vestea i-a pus în gardă pe proprietarii restaurantelor.
În România, clienţii nu par îngrijoraţi de un posibil efect nociv al fosfaţilor asupra inimii şi circulaţiei sângelui, semnalat de Comisia de Sănătate a Uniunii. Oricum, primesc în shaorma puţină carne la grill, ci mai mult cartofi prăjiţi şi salată. Revin din obişnuinţă.
Discuţiile din Parlamentul European n-ar fi ajuns atât de departe dacă industria alimentară nu s-ar baza tot mai mult pe congelare, pentru a transporta mai uşor shish-urile, adică „ţepele” pentru kebap, asumându-şi şi dezavantajele. După dezgheţare, carnea e mai uscată, iar aromele mai fade.
Aşadar, soluţia sigură pare a fi cea mai simplă: să ne orientăm spre reţete originale. Decizia finală privind aditivii pentru shaorma e aşteptată de la Bruxelles pe 14 decembrie
UE vrea să interzică shaorma. Ingredientele considerate nesigure de specialişti
4 decembrie 2017
- citeşte totul despre:
- shaorma,
- parlament,
- aditivi,
- uniunea europeana,
- carne,
- kebap,
- ingrediente
(1078 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Vinetele - izvor de vitamine
(16 august 2013 - Cristina IANCU)
207 vizualizări
Legume ale căror valori nutriţionale cresc când sunt gătite
(15 martie 2015)
357 vizualizări
Legume gratinate
(30 iulie 2015)
109 vizualizări
Alimentele unei diete sănătoase
(12 iulie 2013)
232 vizualizări
Alimente pe cale de dispariţie
(24 iulie 2018)
740 vizualizări
VIDEO Totul despre alimentatia sănătoasă la copii
(7 iunie 2022)
70 vizualizări
Pericolul descoperit de un român în căpşuni. Trage un mare semnal de alarmă
(25 mai 2021)
244 vizualizări
Tarhonul face minuni pentru sănătate
(2 august 2013 - Cristina IANCU)
1002 vizualizări
Ce efect au asupra corpului tău ingredientele din băuturile energizante
(15 iulie 2017)
214 vizualizări
Ciocolata şi consumul de cafea te fac mai deştept: care este explicaţia ştiinţifică
(31 octombrie 2019)
261 vizualizări
Cea mai sănătoasă legumă: absoarbe grăsimea ca un burete
(26 iulie 2019)
343 vizualizări
Furnizorii de alimente, in vizorul Comisiei Europene. Ce nu vor mai avea voie sa faca
(13 aprilie 2018)
84 vizualizări
Energizantele consumate în exces sunt dăunătoare organismului
(16 septembrie 2014)
94 vizualizări
În cât timp putem consuma o sticlă de vin pe care am desfăcut-o
(23 aprilie 2018)
224 vizualizări
Ouăle de găină, adevărate comori de energie
(19 octombrie 2015)
467 vizualizări
Povestea scoţianului care face bunătăţi româneşti la standarde europene
(16 ianuarie 2017)
432 vizualizări
Lucruri inedite despre mere
(28 martie 2025)
285 vizualizări
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E
De unde vin fructele? File din istoria păcănelelor
Dacă ai jucat vreodată un slot și te-ai întrebat „Ce caută lămâia asta aici?”, nu
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole


























