Daca de unele E-uri despre care stii ca pot fi periculoase mai poti scapa, exista unele care sunt omniprezente. Practic, cam orice ai cumpara vine la pachet cu ele. Iar partea cea mai proasta e ca, desi exista o cantitate maxima zilnic permisa, gasindu-se in mai toate produsele, nici nu ai cum sa estimezi in ce proportie le introduci in organism.
Si atunci degeaba ne spun expertii ca, in doza maxima permisa, nu are contraindicatii. Odata aceasta depasita, suntem la mila aditivilor pe care ii introducem in organism.
E104 sau galbenul de chinolina
In cazul E104, e foarte usor sa depasim doza maxima zilnica permisa, de 10 mg/kg corp. De altfel, tocmai pentru ca doza zilnica permisa este depasita in mod curent de aproape toti cetatenii Europei, ea a fost redusa in 2013, rezultand cea actuala. Dar pericolul este inca prezent. De altfel, acest aditiv este permis in UE, dar interzis in tari precum Australia, Japonia, Norvegia si Statele Unite.
Dar in ce alimente se regaseste acest aditiv? In orice: de la bauturi alcoolice si nealcoolice, produse din carne, lapte, oua, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.
Acest colorant galben-verzui, din categoria colorantilor sintetici non-azoici, numit si galben de chinolina, se gaseste in inghetate, dropsuri, acadele, peste afumat, prafuri de budinca, dar si iaurturi cu fructe, unele produse dietetice, unele sosuri si condimente, surimi sau substituenti de somon.
Vinovat de ADHD, periculos pentru cei care au probleme cu tiroida sau sunt sensibili la aspirina
Desi sub nicio forma nu trebuie consumat de sugari si copii mici, se gaseste in produse destinate inclusiv lor. Iar efectele, in cazul lor, dar nu numai, sunt, dupa cum au aratat unele studii, alergii, astm, dermatite, sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD).
Apoi, este interzis celor cu sensibilitate la aspirina. Dar cata lume citeste eticheta?
Mai mult, E104 poate actiona ca eliberator de histamina. Este un compus pe baza de iod, care poate provoca tulburari la nivelul glandei tiroide.
Desi E104 nu e considerat cancerigen, a existat cel putin un studiu in care au fost observate leziuni la nivelul ADN.
Nicio scapare: Se gaseste si in rujuri, parfumuri sau medicamente
Iar E104 nu se gaseste doar in mancare si bauturi. Ajunge in organism pe toate caile, pentru ca e folosit inclusiv in rujuri, produse pentru par, parfumuri, o larga gama de medicamente. Cam cum ai putea calcula daca depasesti doza zilnica permisa? O intrebare deocamdata fara raspuns.
Tu ştii ce mănânci? Citeste pe etichetă!
17 august 2018

Din aceeaşi categorie:
Untul de arahide si glicemia
(2 aprilie 2024)
316 vizualizări
Vinurile nobile, soluţia viticultorilor argentinieni pentru a face faţă concurenţei
(17 mai 2015)
207 vizualizări
Topul producătorilor de bere din UE. Pe ce loc se află România
(9 august 2017)
368 vizualizări
Acestea sunt alimentele care nu expiră niciodată. Le poţi ţine în cămară pe toată perioada de izolare sau de carantină!
(18 martie 2020)
2368 vizualizări
Caşcaval pane
(26 octombrie 2013)
687 vizualizări
Scurtă poveste a micului românesc
(1 mai 2015)
569 vizualizări
Alimente pe care credeai că nu le mai poţi consuma dacă le congelezi
(31 ianuarie 2017)
166 vizualizări
Zeci de tone de lămâi şi mandarine cu pesticide au ajuns în magazine. Director ANSVSA: Oamenii nu mai pot face nimic
(16 decembrie 2021)
182 vizualizări
10 lucruri mai puţin cunoscute despre roşii
(31 iulie 2014)
351 vizualizări
Tabelul caloriilor pentru carne şi peşte
(13 octombrie 2013)
1659 vizualizări
Câte pahare de vin trebuie să bem ca să ajutăm ficatul
(30 august 2019)
301 vizualizări
Dulceaţa de trandafiri în registrul produselor tradiţionale
(9 martie 2017)
406 vizualizări
Vinurile de Budureasca, opt medalii de aur în concursuri internaţionale
(4 octombrie 2013)
180 vizualizări
Reţetă de 1 Decembrie: Fasole cu ciolan
(1 decembrie 2014)
305 vizualizări
MENIUL de REVELION în lume: ce alimente aduc noroc în Anul Nou
(30 decembrie 2024)
1181 vizualizări
Diferenţa dintre whiskey şi whisky
(2 iunie 2017)
254 vizualizări
Prunele uscate, atestate ca produs tradiţional românesc
(10 aprilie 2014)
221 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole