Alimentaţia este un factor-cheie în viaţa oricărei fiinţe umane. Proprietăţile unei diete sănătoase au o relevanţă specială pentru persoanele în vârstă, ca urmare a vulnerabilităţii lor, apreciază Sara González, director al Grupo Adavir, grup specializat în gestionarea centrelor pentru persoane vârstnice, semnalează cotidianul spaniol ABC.
De aceea, este esenţial să se asigure o alimentaţie echilibrată şi să se acorde atenţie proporţiei substanţelor nutritive care o compun.
Hidraţii de carbon trebuie să formeze 60% din dietă, pentru a se recupera energia consumată. Persoanele în vârstă trebuie să reducă glucidele simple, din cauza absorbţiei lor rapide, mărind în schimb consumul de glucide complexe, pentru că prin absorbţia lor lentă fac posibilă creşterea nivelului de glucoză din sânge în mod gradual.
Grăsimile pot ajunge până la 30%. Se recomandă reducerea grăsimilor polinesaturate de origine animală (cârnaţi, unt, lapte integral) şi creşterea cantităţii de grăsimi vegetale şi animale mononesaturate (ulei de floarea-soarelui, de soia, de arahide şi de peşte gras).
Proteinele trebuie să reprezinte 15% pentru a exista un echilibru între macronutrienţi. Trebuie să se combine proteinele de origine animală şi cele de origine vegetală, existente în legume, cereale, orez, cartofi, paste şi pâine.
Fibrele sunt primordiale în dietă pentru că previn constipaţia şi ajută la reglarea nivelului glicemiei şi colesterolului. Este bine de ştiut că pentru o dietă echilibrată există ca punct de referinţă aşa-numita piramidă alimentară.
Nu putem uita importanţa activităţii fizice moderate şi necesitatea de a bea apă frecvent.
Un factor important este reprezentat de medicamentele pe care le iau persoanele în vârstă, pentru că pot provoca unele carenţe. Acestea se pot acoperi, la nevoie, cu un consum mai mare de magneziu, calciu, vitamina D, fier.
Fiecare caz este unic şi, de aceea, alimentaţia va fi oarecum diferită pentru fiecare persoană în vârstă. Ingredientul care nu poate lipsi este dragostea celor care le înconjoară.