Dacă v-aţi simţit măcar o singură dată inconfortabil atunci când aţi urmărit penibilele spoturi publicitare difuzate de televiziunile din România, înseamnă că sunteţi români normali, scârbiţi de mercantilismul înţeles în cea mai proastă formă a lui.

Eşti la serviciu şi discuţi o problemă profesională, când o voce, din TV, punctează sec: Şi când făceam, era doar un strop! Cunoscut?

Ajungi acasă, te ia Bahmuţeanca la rost că nu eşti gospodină dacă n-ai tigaia minune în casă, te ceartă Magda Catone dacă nu foloseşti detergentul care scoate toate petele şi vine zânul de la BT care dă din bagheta magică şi spune că e simplu să ai tot ce îţi doreşti!

Te aşezi la masă, cu familia, şi te întreabă o voce, foarte curioasă: tu cât timp pierzi, zilnic, la toaletă?

Îţi spui că nu poate fi adevărat să auzi toate astea într-o zi, dar nu apuci să te dezmeticeşti că mai vine una, tare, ca să zic aşa: Hemoroizii face bine!

Dincolo de perdeaua, groasă, de altfel, a penibilului ridicat la nivel de artă în reclamele româneşti, e foarte grav că nimeni nu reglementează difuzarea acestor spoturi. Pentru că singura lege care decide este nescrisă şi spune clar: cine dă banul, promovează ce vrea!

Mai trag nădejde că o exista cineva normal în ţara asta, care să aibă şi putere de decizie, capabil să stopeze flagelul ăsta al reclamelor penibile aruncate de-a valma în timpanele noastre şi împroşcate cu nesimţire în retinele românilor.

Au şi alţii constipaţii lor, au şi alţii bolnavi de prostatită şi cu articulaţiile paradite, dar nu scot în evidenţă situaţiile astea, mai ales prin reclame!

Arată şi reclamele noastre cam ce fel de naţie suntem. Spoturile publicitare de la noi nu mai au umor, sunt plate şi prezintă produse dintre cele mai eterogene în acelaşi calup. Nu au ironie, nu sunt deştepte, mai pe şleau!

Bine, poate am eu pretenţii prea mari. Dar măcar penibile să nu mai fie! Serios, cât timp pierdeţi, zilnic, la toaletă, acolo unde concepeţi astfel de reclame?