Nu am pretentia ca sunt savant, dar multumesc bunului Dumnezeu ca nu m-a facut tampit ! Desi cu kilogramele am mai dat rateuri in viata, la intelegerea ei am stat si stau destul de bine, avand IQ-ul, se zice, undeva in zona verde. Tocmai de aceea incerc sa imi explic ce se intampla la acest moment cu "piata libera" la energie si gaze deoarece am impresia ca trebuie sa ai ceva licente in fizica atomica, energetica si economia terminata "magna cum laudae" ( asta e un fel de Champions League in mediul universitar, explicatia fiind pentru neavizati) pentru a intelege sistemul si acea amarata de factura devenita, peste noapte, factor de instabilitate emotionala si insecuritate sociala.

Sa o luam scolareste ! In primul rand, avansarea tehnologica a serviciului m-a facut sa inteleg ca atunci cand la gaze plateam metrul cub eram niste dobitoci. Azi platim kilowati/ora. Ok, dar..... la mine in zona, metrul cub de gaz are mai multi sau mai putini kilo d'astia decat in alte zone ale tarii, intervenind nu's ce variabile. Desi am terminat liceul cu aritmetica si fizica la zi, incep sa ma gandesc ca am avut noroc deoarece mi-a luat ceva sa ma dumiresc ca trebuie sa tin minte o variabila care este de fix 10,69 ca sa aflu cat datorez. Asadar, ca sa verific factura, vad cat metri cubi am consumat, inmultesc cu variabila, pun pretul unitar si...... nu e gata. Stai ca-i mai trebuie un 19% ca sa aflu finalul, ocazie cu care imi cer scuze doamnei profesoare de matematica pentru faptul ca in clasa a XII-a fugeam ca boul de la ore, sa fumez in wc-ul scolii.

Oricum, ma fericesc singur ca am metrul cub mai mare in kilowati/ora decat juma' de tara, ceea ce, sa recunoastem, nu-i de colo ! Bai, al meu e mai mareee !
Dupa antrenamentul cu gazele, venim la proba regina a necesitatilor zilnice pentru un exemplar al speciei care se incapataneaza sa tina ceva lumina in casa, nefiind ( inca ) adeptul orientarii in spatiu pe intuneric. Si, trebuie sa recunosc ca factura la gaze apare din aceasta perspectiva, problema de corigenta la scoala profesionala de arte si meserii.

Hai sa vedem, dar ! Pai, prima data ( daca nu platesti ditai factura e si ultima data ), constat ca s-a facut o liberalizare atat de mare a pretului ca daca unul vinde kilowatul cu trei sferturi de leu, la altul, pe piata, pretul este de vreo 20 de ori mai mare. Ai zice ca asta din urma, scumpul, are alt fel de lumina. O fi, domnule, din aceea speciala, de se fac rosiile in 3 zile si se bronzeaza damele, iar cand dai drumul la microunde iti transforma apa-n supa si porumbul in muschi de porc. Se pare, insa, ca nu e asa.

Si acum intreb : bai, care mama lui de tampit cumpara un produs de 20 de ori mai scump care face fix acelasi lucru cu cel ieftin si asta pe o piata "libera" ? E ceva magie aici si nu stiu de ce cred ca ala de cumpara de la baietii astia scumpi nu a muncit o zi pe banii pe care-i da si mai lucreaza si la stat. Ca cealalta varianta este internarea la Sapoca, in regim de urgenta si perioada nedeterminata.

Ok, am trecut de aceste consideratii filozofice pe care, daca nu le ai in vedere, te duc la pierderea casei prin executare silita pentru neplata energiei electrice in bojdeuca proprietate personala. Sa ajungem la socoteli, ca aici e buba mare.

Apare tanti factura si iti spune : romane, mai baiatule..... tu nu platesti "curentul" fraiere care esti fraier si asa credeai tu, saracule, vorba lui nea Gigi, filozof roman ! Tu platesti : Preţ de furnizare din care: Pret energie + Tarif transport TL (lei/kWh): + Tarif serviciu sistem + Tarif serviciu distributie (lei/kWh): + Valoare componenta fixa + Taxa cogenerare inalta eficienta + Contravaloare certificate verzi + Acciza +TVA ! Asta sa tineti minte cand apasati pe nenorocitul ala de comutator sau cand va culcusiti inconstient in canapea asteptand inceperea meciului ( daca aveti acces la TV dupa serialul ala turcesc la care se uita sotia, mama lui de serial... ).

Dar nu poti sa nu apreciezi ce colectiv de romani, care mai de care scoliti pe la facultati de renume international ( ca pe la noi nu a auzit nimeni de ele desi sunt de prin Campulung, Focsani, Tulcea si alte centre universitare de acelasi nivel ) si-au rupt capul la scoala si conduc agentii de reglementare de le bubuie capul ! Pai, normal ca e factura la curent asa de mare ca uite cate ai de plata.

Asa, la final, ma gandesc ca trebuie sa mai iau si eu ceva meditatii la matematica si, posibil, la capitolul electrica din fizica de a X-a (nasoala aia cu nodurile electrice si faze pe curent).

Dar trebuie sa o fac repede ca urmeaza biologia care trebuie rasfoita sa stii si tu, amaratule, compozitia biochimica a parizerului taranesc cu usturoi, nu sa te duci ca animalul prost si sa iei asa, la intamplare, sa il mananci fix cu paine.

Dupa care ma duc linistit acasa si in linistea oferita de kilowatul ora si fratele sau licentiat in certificate verzi, o sa ma uit pe net sa vad cine a spus : "Opriti lumea, ca vreau sa cobor !". Nu de alta dar mi-ar placea sa ne cunoastem !