Nenorocitul acesta de virus a transformat omenirea într-un câmp de experimente sociale care păreau de neconceput nu cu mult timp în urmă. Şi nu neapărat ca subiect al experimentului ci ca întindere a lui. Uzual, un experiment social de o asemenea manieră se realiza, principial, la nivelul unei comunităţi mici, rezultatele fiind apoi extrapolate la nivel macro, utilizând unelte sociologice.
Dar acum, din perspectiva blestematei globalizări a omenirii, s-a realizat imposibilul : globalizarea situaţiei critice, având drept consecinţe reacţii diferite ale guvernelor, ale grupurilor naţionale, locale şi, neîndoielnic, ale indivizilor.
Crearea virusului ( să nu aud că el a venit din natură, cărat de lilieci pe aripioare, de maimuţe pe lăbuţe sau de porcii spinoşi că mă ia capul meu, vorba unui prieten ) a fost urmată şi de arătarea către subiecţi a antidotului sub forma vaccinului. Şi pentru ca aparenţa să fie în favoarea concurenţei, au apărut mai multe centre de studiu şi analiză care au creat suspect de repede antidotul.
Lăsând la o parte perspectiva câştigurilor la cote practic incomensurabile în favoarea industriei pharma, mai grav este că acum, după mai mult de un an de arătat pisica oamenilor nevinovaţi de ceea ce s-a întâmplat, se pleacă pe calea greşită a iniţierii discriminării legată de administrarea vaccinului. A fi sau a nu fi vaccinat, vorba lui Shakespeare, cunoscut de conaţionalii noştri pripăşiţi prin Albion ca nea Will.
Dacă până acum se discuta de opţiunea liberă la a primi vaccinul, s-a trecut la faza următoare : arătarea pisicii legat de interdicţia de a intra în cârciumă fară a fi vaccinat, de a trece graniţa fară a avea certificat sau de a fi gonit după plaja patriei dacă nu ai mască, cască şi baston.
Nu dau sfaturi nimănui şi nici nu fac parte dintr-o grupare pro sau contra vaccin. Continui să cred că este o opţiune personală şi, folosindu-mi mintea din dotare, am înţeles că problema cu acest virus nu o reprezintă virusul în sine ci incapacitatea sistemului medical de a face faţă onorabil situaţiei. O rata a îmbolnăvirilor de trei la mie, urmată de o rată a deceselor de 1% din cei bolnavi pe teme de Covid este departe de a reprezenta pericolul extincţiei rasei umane din punct de vedere sanitar. Însă, prin masurile dispuse de guvern, reprezintă o cvasiextinctie a mediului economic, a micilor afaceri, chiar şi a celor medii, a locurilor de muncă şi a siguranţei zilei de mâine pentru mulţi sau chiar foarte mulţi din subiecţii acestui experiment, ei, cetăţenii !
Nu e aşa că mă veţi întreba de ce spun că este un experiment ? Hai să vă răspund onest : nu ştiu, dar cred ! Nu am date, dar văd ! Nu cred că o rată a îmbolnăvirii de 3 la mie trebuie să ducă la închiderea unei ţari, a unui continent, a unei planete pentru ca apoi să vi se ofere măşti de protecţie la de 20 de ori preţul, multe dintre ele incapabile să vă asigure siguranţa fizică. Nu cred că mergeţi voios, ostăşeşte şi cu optimism la o vaccinare despre care nu ştiţi nimic doar pentru a pleca în vacanţă în Grecia, asumandu-vă riscuri inutile şi imposibil de cuantificat la vreun nivel pentru o perioadă rezonabilă de timp. Ar fi păcat !
Să fie clar : nu am nimic cu cei care se vaccinează convinşi că asta trebuie să facă ! E dreptul lor, după cum este dreptul celor care nu agreează vaccinul să nu îl facă. Dar tatonările de azi la nivelul unor voci din guvernul Catu ( chiar el, himself ) cum că ar fi posibil să creeze avantaje celor vaccinaţi afişează o abordare periculoasă. De ce ? Pentru că “avantajele” de care discută guvernanţii în favoarea vaccinaţilor sunt, în realitate, dezavantaje pentru cei nevaccinati. Şi asta este periculos atât timp cât facultativa (pentru unii ) noastră Constituţie spune că discriminarea este interzisă sub orice formă.
Iar zicerea domnului Catu care ameninţă “rezistenţa antivaccin” cu interdicţia în restaurante, la film sau teatru, pe plajă sau în hoteluri, miroase a abuz de putere.
Şi atunci, ce să faci ? Să iei cuvântul doct, să argumentezi şi să soliciţi înţelepciune conducătorilor sau să pui măna pe bolovan şi să dai cu sete ? Aşa cum vă spuneam, eu nu dau sfaturi ! Sunt orb, mut şi surd într-o lume dementă ! Altfel decat cea în care m-am născut !