Nu a fost mereu aşa. Au fost vremuri când prezentul îmi era de ajuns şi, uneori fără multă chibzuinţă, îl devoram. Voluptuos, cu metodă. Am aflat ceva mai târziu că, deşi toate ne sunt îngăduite, nu toate ne sunt de folos. Am înţeles, în sfârşit, că aparţin în egală măsură viitorului meu şi am hotărât să-l aştept cu o încredere temperată şi lucidă.
Am făcut din cele mai multe dintre zile prilej de a celebra simplitatea, căutând cu înfrigurare în sufletul meu acel ceva mai adânc decât mine însumi, care să-mi dea un răspuns, cel puţin liniştitor, la întrebările privind sensul , sensurile şi rostul meu.
Mă descopăr astăzi prizonier al aceleiaşi lungi aşteptări.
E ca şi cum aş fi trăit pe jumătate în realitate, cealaltă parte din mine vibrând întru viitor , un viitor tot mai îndepărtat. Hotărât lucru, sunt un biet prizonier al lumii mele. Eu, acelaşi care, nu cu mult timp în urmă, se socotea doar un pesimist jovial , mă descopăr tot mai străin şi tot mai încrâncenat în lupta cu o lume care îmi este furată sistematic, metodic, după un plan ce pare infailibil . Sunt condamnat să trăiesc într-o lume marcată de o cumplită criză a valorilor şi a competernţelor , aureolată de notorietatea de mucava a televiziunilor, trăind, mai degrabă, de pe o zi pe alta, înlăţuit de cotidian , de cenuşiu, de anodin.
Despre singura soluţie adevărată am scris în primul meu articol . Despre speranţă scriu acum. Şi, pentru că în vacanţă avem mai mult timp pentru noi înşine, vă propun spre reflecţie un poem minunat al lui Rudyard Kipling :
Riscul
Râzând,
Rişti să pari nebun.
Plângând,
Răşti să pari sentimental.
Întinzând o mână cuiva,
Rişti să te implici.
Arătându-ţi sentimentele,
Rişti să te arăţi pe tine însuţi.
Vorbind în faţa mulţimii despre ideile şi
Visurile tale,
Rişti să pierzi.
Iubind,
Rişti să nu fii iubit la rândul tău.
Trăind,
Rişti să mori.
Sperând,
Rişti să disperi,
Încercând măcar,
Rişti să dai greş.
Dar dacă nu rişti nimic,
Nu faci nimic,
Nu ai nimic,
Nu eşti nimic.
Un mare scriitor american, Henry Miller, spunea că există doar trei lucruri pe care poţi să le faci pentru o femeie: să o iubeşti, să suferi pentru ea sau să o transformi în literatură.
Ce ne împiedică să facem din România marea noastră iubire în care să ne regăsim îndrăgostiţi şi senini cu toţii?