Pe când avea aproape 16 ani, un puşti descoperit în curtea şcolii de Răduţă Ghioca era trimis în teren de Valeriu Răchită, într-un meci din liga secundă.

Vivi a demonstrat şi mai târziu că are ochi la jucători. În ceea ce-l priveşte pe Budescu, promovarea sa în liga secundă a dat repede rezultate.

Deşi a prins foarte uşor postul de junior din teren, puştiul lui Răchită a avut şi momente de recul. Cu Marin Barbu, de exemplu, a fost pus să joace fundaş dreapta într-un sistem 5-4-1, pentru ca, neexperimentat fiind, să nu pună în pericol rezultatul! Fiecare antrenor cu filosofia lui, nu?

Budescu punea în pericol însă mai ales poarta adversă. Încă junior, a fost şi golgeter la Petrolul. Şi nu doar atât.

Puştiul s-a desprins în B, aşa cum avea să o facă, mai târziu, în prima ligă. Îmi aduc aminte de un meci cu Dinamo II, în care a dat o pasă cu exteriorul în lung de linie, din propria jumătate, către Coţan. Mingea a trecut pe deasupra şi aproape că s-a oprit la câţiva metri în faţa mijlocaşului, la atingerea gazonului. Parcă fusese o minge tăiată la tenis!

Budescu a fost mereu omul execuţiilor fine şi mai puţin omul care munceşte din greu. Asta i-a creat imaginea unui fotbalist indolent, ceea ce nu a fost pe placul suporterilor. Oamnii tind să aprecieze mai mult un alergător. Exemple sunt destule şi primul care-mi vine în minte e Astafei.

 Între Astafei şi Budescu e o diferenţă de la cer la pământ, la toate capitolele. Dacă ar fi plecat de la Petrolul, la Astra, din B în A, Astafei i-ar fi obligat pe cei din “9 Mai” să repare gazonul pe partea lui după fiecare meci.

Budescu, nu. Rămas cu gândul la Petrolul, nu s-a integrat şi a fost trimis la echipa a doua, pe vremea aia, la Giurgiu. Acolo unde, la antrenamente, şuta mingile hăt, peste gard, într-un câmp cu mărăcini :)

Odată ce s-a obişnuit cu ideea că trebuie să-şi vadă de carieră, a devenit repede unul dintre jucătorii de bază ai Astrei. Fotbalul l-a adus apoi în faţa Petrolului ca adversar. A fost bănuit, la un moment dat, că a luat intenţionat un cartonaş ca să nu joace împotriva fostei sale echipe. Altădată a înscris în poarta lupilor. Aşa este fotbalul, trebuie să meargă mai departe.

Iar Budescu a ajuns departe. A marcat şi pentru naţionala României, odată ce catârii cu ochelari de cal de la FRF n-au mai putut să-l ignore. Fotbalistul Astrei le sărea pur şi simplu în ochi.

Vineri seară, la Gala Fotbalului Românesc, Constantin Budescu a fost desemnat jucătorul anului 2015.

Nu mai poate nimeni să-l ignore pe Budescu, jucătorul anului 2015 care a fost crescut de Petrolul.