Aţi stat să număraţi numai miniştrii care sunt condamnaţi sau judecaţi pentru corupţie, trădare, luare de mită şi alte fapte penale? Ziariştii de la Mediafax au făcut o prezentare.

Aşadar:

Codruţ Şereş (fost ministru al Economiei): trădare în dosarul privatizărilor strategice, complicitate la abuz în serviciu în dosarul "Hidroelectrica", cu prejudiciu de aproximativ 165 de milioane de dolari.

Zsolt Nagy (Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei): găsit vinovat în dosarul privatizărilor strategice. Condamnat şi pentru trecerea frauduloasă a unui imobil aflat pe Calea Victoriei din patrimoniul Poştei Române, cu prejudiciu de peste opt milioane de euro.

Tudor Chiuariu (Justiţie): condamnat tot în dosarul Poştei Române. Este trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale de păduri.

Sorin Pantiş (Comunicaţii): condamnat în dosarele ICA şi Rompetrol.

Ioan Avram Mureşan (Agricultură): condamnat pentru deturnare de fonduri, condamnat şi în dosarul Caltaboşul.

Decebal Traian Remeş (Agricultură): condamnat în acelaşi dosar.

Relu Fenechiu (Transporturi): Condamnat în dosarul Transformatorul. Interesant este faptul că după destrămarea clicii de ploşniţe, societatea prejudiciată a revenit la viaţă. Din datoria de aproape 800 de milioane de dolari, societatea a plătit aproape 700 de milioane.

Victor Babiuc (Apărare): condamnat în dosarul schimbului de terenuri între Gigi Becali şi Ministerul Apărării.

Adrian Năstase (prim-ministru): condamnat în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii".

Miron Mitrea (Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei): condamnat pentru că a luat mită 520.000 de lei.

Monica Iacob Ridzi (Tineret şi Sport): condamnată pentru abuz în serviciu.

Trei foşti miniştri îşi aşteaptă condamnările în dosare aflate în primă instanţă. Tudor Chiuariu, trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale de păduri, Sorin Pantiş, în dosarul "Loteria II", şi Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, judecat pentru abuz în serviciu.

Alţi foşti miniştri sunt urmăriţi penal şi urmează, cel mai probabil, să fie trimişi în judecată. Numai în dosarul Microsoft sunt acuzaţi nouă foşti miniştri - Şerban Mihăilescu (Secretariatul General al Guvernului), Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu şi Daniel Funeriu (Educaţie), Valerian Vreme, Dan Nica, Gabriel Sandu şi Adriana Ticău (Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei), Mihai Tănăsescu (Finanţe).

Cristian David (Interne), Dan Şova (Transporturi), şi Laszlo Borbely (Mediu) sunt cercetaţi şi ei pentru fapte penale, în dosare diferite.

Mai nou a intrat în schemă şi Elena Udrea, la braţ cu fostul soţ iubit Dorin Cocoş. Udrea se află în prezent sub control judiciar şi anchetată penal pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere. De asemenea, Adriean Videanu (Economie) a fost reţinut în dosarul “gazelor ieftine”.

Le-aţi pierdut şirul, aşa-i?

Tot ce-au făcut s-a transformat în pierderi pentru România. Sunt extrem de rare cazurile în care cineva care este acuzat pentru fapte de genul celor prezentate mai sus să fie nevinovat. Nu e ca în filmele americane în care mafioţii îi înscenează poliţistului cinstit o crimă şi fraierul e prins cu mâna în buzunarele mortului. Ceea ce fac ăştia care conduc ţara lasă urme clare, indiferent câte firme fantomă pun paravan. Important este să vrei să le “citeşti” şi să te iei după ele.

Şi gândiţi-vă la asta: textul acesta mare de tot cuprinde nume de miniştri! Imaginaţi-vă cât de lung şi hidos este şarpele nelegiuirii în România, dacă are atâtea capete şi încă multe altele nedescoperite. Gândiţi-vă la ce este mai jos. Parlamentari, preşedinţi de consilii judeţene, primari, funcţionari la primărie, şefi şi angajaţi ai instituţiilor statului.

Suntem prizonierii celor corupţi. România este un lagăr în care sunt deţinuţi oamenii cinstiţi. Pe seama noastră, a naivităţii şi a “talentului” de a suporta cu stoicism orice până la înjurătura de mamă, balaurul cu mii de capete se hrăneşte cu lăcomie din viitorul nostru şi al copiilor noştri.

Ca la Hidra din vechime, nu e suficient să-i tai capetele. Trebuie să-i arzi şi rana, să nu mai crească altele la loc!