Am fost intrebat cu mai multe ocazii ce cred despre actuala situatie din Romania. Si, trebuie sa recunosc, m-am ferit sa fac aprecieri categorice asupra vreunei teme. Dar sunt convins ca in Romania nu exista un bine absolut, dupa cum nu exista un rau general. Ce cred este ca azi, Romania este rupta in bucati de interese si ca lipseste acel liant care sa faca sau sa refaca din Romania un intreg. Sa faca din Romania o natiune puternica, cu o identitate solida.
Discutii si contre politice interminabile, marote speculate permanent privind pericolele la care ne expunem, unele reale, altele imaginare, scandaluri zilnice cu iz penal ramase intotdeauna neterminate si perceptia statului ca fiind oprimator, totul grefat pe o volatilitate excesiva a economicului cel de toate zilele. Acesta este mediul in care romanii isi duc traiul.
Aud tot mai mult cum unii conationali isi doresc sa isi continue existenta pe meleaguri straine. Chiar cu riscul de a pierde identitatea romaneasca peste o generatie sau cel mult doua. Si asta doare sau ar trebui sa doara statul roman, pus de cele mai multe ori in situatia de a isi recunoaste incapacitatea de a asigura binele social.
Insa secretul nu este chiar un secret. De fapt, totul este extrem de simplu. Vom avea intotdeauna rezultatul alegerilor noastre. Alegeri care, fie ca le facem, fie ca nu, ne vor influenta intotdeauna existenta. Prea multa patima in discutii si in analiza optiunilor nu este buna, dupa cum lipsa optiunilor este un dezastru. Asa cum afirmam intr-un alt editorial, am convingerea ca implicarea individului va putea schimba prezentul, iar societatea va reactiona in consecinta. Dar se constata ca bazinul doritorilor de implicare politica este tot mai restrans si, din pacate, de slaba calitate, exceptiile fiind binevenite.
Tocmai de aceea, analizand “chestiunea zilei”, cred ca presedintele Iohannis greseste comportandu-se permanent ca un jandarm de tara. Si nu cred o iota din discursul sau privind unitatea romanilor si a Romaniei. Justificandu-si iesirile publice pe dorinta de a pastra Romania imaculata, nu face decat sa creeze situatii tensionate si sa adanceasca fracturile existente la nivel politic si social. Critica institutionala trebuie facuta in limitele constitutionale, iar presedintele le-a depasit, transformandu-se intr-un pseudojudecator suprem, intr-un voda al timpurilor noastre. Doreste puterea suprema, doreste ca el sa faca si sa desfaca discretionar. Iohannis nu si-a depasit conditia de primar si nu a inteles cum sa conduca Romania spre bine. Sau poate a inteles, dar nu a facut-o. Iar dupa Basescu, presedintele jucator, avem azi, in persoana lui Iohannis, un presedinte judecator.
Redactarea imperfecta si intelegerea particulara a Constitutiei a dus la situatii nedorite, care ar fi fost de evitat. Si nici acum nu este prea tarziu sa reparam ceea ce se poate repara. Insa va trebui ca toata clasa politica sa genereze vointa de a rezolva aceasta problema si sa agreeze acelasi mod de interpretare a legii fundamentale. Nu dupa ureche si nu dupa interesele de moment ale celor aflati vremelnic in capul mesei. Fara o astfel de abordare nu se vor putea face pasi inainte.
Romănia bucăţi şi preşedintele judecător
29 aprilie 2018
(961 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
La mulţi ani, ROMÂNIA!
(1 decembrie 2018 - Cristina IANCU)
319 vizualizări
FCSB s-a mai scremut un titlu
(29 mai 2015 - Ciprian RADU)
640 vizualizări
De ce nu l-am votat pe Mircea Diaconu
(26 mai 2014 - Cristina IANCU)
516 vizualizări
Despre mesageri
(26 octombrie 2014 - Florin SICOIE)
162 vizualizări
Despre nebuni
(27 septembrie 2013 - Florin SICOIE)
530 vizualizări
Povestea unui înger...
(9 decembrie 2013 - Cristina IANCU)
667 vizualizări
Spaima noastră cea de toate zilele
(16 decembrie 2013 - Romeo HANGANU)
219 vizualizări
Uşurătatea
(21 iulie 2013 - Nicoale BOARU)
135 vizualizări
Apoi a venit iarna …
(11 noiembrie 2013 - Romeo HANGANU)
410 vizualizări
17 iunie 2019 ! Este, oare, ziua decisivă pentru Petrolul Ploieşti ?
(17 iunie 2019 - George BOTEZ)
622 vizualizări
Candidatul „acoperit”
(24 septembrie 2014 - Romeo HANGANU)
93 vizualizări
Louis de Funes trăieşte!
(9 ianuarie 2015 - Cristina IANCU)
207 vizualizări
Hai Petrolule!
(17 octombrie 2015 - George BOTEZ)
397 vizualizări
Ce s-a întâmplat cu Ileana Cosânzeana?
(4 august 2013 - Edi MOLDOVAN)
422 vizualizări
Un an mai bun!
(27 decembrie 2014 - Cristina IANCU)
403 vizualizări
LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!
(30 noiembrie 2013 - Ovidiu MARIAN)
286 vizualizări
CU STRAMBII IN FRUNTE
(8 martie 2021 - George BOTEZ)
162 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole