Acum e limpede fraţilor, putem să ne luăm lumea-n cap ! Dacă şi madam Andronescu a pus botu’ la mita cea de toate zilele a aleşilor nostri, cu aşa clasă politică chiar nu mai avem nici o şansă ! Tocmai eram cuprins de remuşcări deoarece în ultimele articole am făcut referire în mod repetat la „cohorta” de politicieni, mai noi sau mai vechi, care au probleme cu justiţia. Ei bine, am avut satisfacţia să văd că mai multe instituţii media mi-au confirmat afirmaţia, ajungând la concluzia că 90% dintre demnitarii ţării au legătură cu corupţia noastră generalizată. Deci nu am exagerat cu nimic, iar ultimele devoalări din afacerea Microsoft – Siveco – Guvernul României vin să adeverească cât de putred e sistemul politic autohton. Şi chiar dacă cei nouă foşti miniştri (şi mulţi alţii) s-au înfruptat dintr-o zonă mai „academică”, cea a IT-ului, tot mită se cheamă. Nu este deloc o scuză faptul că la începutul anilor 2000 cuvinte precum informatică, software, hardware, embedded systems, etc. erau tratate cu respect de foarte mulţi nepricepuţi ; nepricepere care a născut un teren imens pentru sensibilizarea şi îmbrobodirea fraierilor. E suficient un mic efort de memorie pentru ne aminti cum personaje abile au făcut averi imense în acei ani, vânzând computere la preţuri exorbitante. Calculatoare pentru toată lumea şi mai ales pentru persoane care nu au înţeles niciodată la ce folosesc.

Populaţia este atât de obişnuită cu scandalurile de corupţie din zona politică, încât megahoţia cu licenţele software pentru şcoli nu trezeşte prea mari emoţii. În schimb, scoaterea pe piaţă a mizeriei exact în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale este mană cerească pentru unii politicieni şi în special pentru preşedinte. Lui Traian Băsescu i se oferă prilejul nu numai de a mai ascunde sub preş problemele sale şi ale familiei sale, dar şi de a-şi regla din nou conturile cu Parlamentul. DNA a cerut aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul celor nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni. Cum era de aşteptat, Băsescu a avizat imediat începerea urmăririi penale pentru cei cinci foşti miniştri care nu mai sunt parlamentari. În schimb, Senatul îsi dă în petec intrând într-un concediu politic de vreo 6 săptămâni, înainte de a rezolva solicitarea DNA. O decizie care pune cu adevărat în pericol ideea statului de drept şi a separaţiei puterilor, o greşeala gravă care impune modificări legislative majore, începând cu Constituţia. Cu atât mai mult cu cât avem de-a face cu un scandal internaţional de dimensiuni greu de imaginat.

Pentru mulţi titlul articolului o sa pară dur. A vorbi despre moarte în legătură cu lumea politică de la noi poate fi excesiv. Asta dacă uităm din nou, în nefericita tradiţie românească, tot felul de întâmplări ciudate, decesele suspecte sau sinuciderile neelucidate din ultimii ani. Disperarea cu care se duce lupta politică, mai ales în perioadele electorale, produce o mulţime de victime colaterale. Fără a încerca să culpabilizez pe cineva, nu pot să nu remarc cum oameni de peste 60 de ani ajung în puşcărie şi asta înseamnă nu numai un sfârşit de carieră, dar într-un fel şi un final trist al existenţei fiecăruia dintre ei. Micile pusee de orgoliu ale unui Babiuc, Remeş şi chiar Adrian Năstase de a reveni în viaţa publică după ce au părăsit penitenciarul sunt tot atâtea confirmări ale acestui fapt. La noi competiţia politică nu are drept scop doar victoria în alegeri ci mai ales desfiinţarea adversarului. Şi până la urma care e ţelul ? Acum lupta se dă pentru fotoliul de la Cotroceni. Un fotoliu de unde ar trebui sa vină înţelepciunea, echilibrul, normalitatea, după 10 ani de dezbinare, scandaluri, discordie ; un şef al statului cu care sa înceapă însănătoşirea societăţii româneşti şi care să poata da un pic de speranţă unei naţii dezrădăcinată şi mereu manipulată. Numai că acest lucru ar trebui să fie înţeles şi acceptat de partidele politice. Oare când vom ajunge şi noi ca în Germania unde ultimul preşedinte a fost ales cu acordul tuturor forţelor politice ?