În luna septembrie am participat la o vizită de documentare pentru jurnalişti organizată de Comisia Europeană. Timp de cinci zile, la Bruxelles, am discutat , alături de alţi jurnalişti din România, despre problemele reale ale Europei, aşa cum sunt ele văzute acolo.

Din păcate mesajele Comisiei Europene nu sunt transmise corect către românul de rând, cel care consideră că instituţia este un fel de Bau Bau pentru guvernanţii noştri.

Să luăm spre exemplu tema migaţiei, o temă care a făcut valuri uriaşe în rândul opiniei publice din România.

S-a tot vorbit despre Constituţia României care nu permite strămutări de populaţie, dar care este realitatea? Câţi refugiaţi au ajuns în România? Este un subiect despre care nimeni nu spune mai nimic. De fapt, agenda publică a cetăţeanului conţine doar refuzul acceptării migranţilor, uitând că, în realitate, milioane de românia au luat cu asalt Spania, Italia, Marea Britanie, în cautare unei vieţi mai bune.

Din cei 160.000 de refugiaţi care ar fi trebuit redistribuiţi între statele Uniunii Europene, în baza faimoaselor cote obligatorii, un număr foarte mic a fost preluat de ţările membre.

Spre exemplu, România a preluat doar 12 migranţi din Italia şi alţi 147 din Grecia. Ţara noastră a anunţat 1.502 de locuri disponibile, fiind obligată să preia  4.021 de oameni. Deci? Unde este strămutarea aia masivă de populaţie despre care se vorbea cu ardoare în presă şi pe reţelele de socializare?

Nici în privinţa refugiaţilor sirieni preluaţi direct din Turcia, pe bază voluntară, stabilit de acordul UE-Turcia, statele europene nu au dovedit o sensibilitatea mai mare. În afară de Germania, cu 609 de oameni preluaţi, Suedia cu 269, Franţa cu 197 şi Olanda care a primit 170 de refugiaţi, celelalte state nu par interesate de subiect. Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Ungaria, Irlanda, Polonia, România, Slovacia sau Slovenia nu au primit niciun refugiat.

Dezinteresul statelor membre duce la  o adevărată catastrofă umanitară în Grecia, unde insulele din Marea Egee  fac faţă din ce în ce mai greu numărului mare de migranţi.  Adăposturile sunt supraaglomerate şi se ajunge la violenţe iar autorităţile nu prea mai reuşesc să ţină situaţia sub control.

În tot acest timp, România se confruntă cu inundaţii, iar pe alocuri auzi că e nevoie să vină Comisia Europeană să ne oprească puhoaiele…

Şi am o singură întrebare…Ştim ce face Comisia Europeană pentru noi, dar…noi  ce facem pentru Comisia Euroneană? Dar pentru Uniune?