Cel mai recent raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că România este a doua ţară într-un top mondial al migraţiei, după Siria, ţară lovită actualmente de un război civil. Peste 3,4 milioane de români adică 17% din populaţia totală a României este reprezentată de Diaspora.

Situaţia îl îngrijorează pe euroalesul Daniel Buda, care atrage atenţia că aşa nu se mai poate.

„România trece în acest moment printr-o situaţie incredibilă şi alarmantă. Practic, este vorba despre o hemoragie a cetăţenilor, majoritatea dintre ei calificaţi, care aleg să părăsească ţara şi să trăiască şi să muncească în străinătate. Cred că nu există român care să nu aibă o rudă, un prieten sau un vecin care a ales să renunţe la viaţa din România în speranţa de a găsi un trai mai decent în străinătate. Este vorba despre medici, profesori, ingineri, asistente, mecanici, bone, zidari, fermieri sau alte persoane calificate care îşi pun experienţa sau educaţia în slujba unor state care poate îi respectă mai mult din punct de vedere uman şi financiar. Franţa, Italia, Germania, Spania, Norvegia, SUA sau alte asemenea state se bucură şi apreciază acum aportul adus de către conaţionalii noştri recunoscuţi a fi serioşi şi calificaţi în foarte multe domenii. 

Este adevărat că acest exod a fost generat într-un orizont relativ semnificativ de timp iar vina o poartă în special mediul politic pentru lipsa crasă de măsuri care să ne poziţioneze între ţările cu o calitate ridicată a vieţii în Europa şi în lume, şi nu la coada clasamentelor. În secolul XXI şi în anul de graţie 2017 în România încă vorbim de lipsa autostrăzilor şi circulăm pe drumuri de pământ, ne tratăm în străinătate de frica de a nu ne contamina cu alte boli în propriile spitale, hăituim mediul economic şi îi împovărăm cu noi şi noi taxe şi condiţionalităţi, avem absorbţie sub 1% a fondurilor europene în actulaul exerciţiu financiar, industria a fost omorâtă şi ne bazăm pe creştere economică generată din consum. Toate acestea sunt boli care cangrenează România. Sunt probleme reale care trebuie tratate odată pentru totdeauna de către autorităţi ca şi priorităţi strategice naţionale. 

Dacă până în acest moment Guvernul României nu a fost preocupat să îi ţină pe români în ţară, de acum încolo trebuie să fie! Aceste realităţi sunt semnale clare de alarmă că România se confruntă nu cu un război civil aşa cum se întâmplă în Siria şi din cauza căruia migrează cetăţenii sirieni, ci este vorba despre un război psihologic şi moral al românilor cu lipsurile, neajunsurile şi incompetenţa autorităţilor“, a punctat euroalesul.