Cea mai importantă companie de transport al ţiţeiului, Conpet S.A, va fi listată la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti începând de la 5 septembrie. Până acum acţiunile companiei au fost tranzacţionate pe piaţa Rasdaq. Conducerea societăţii consideră acest proces o modalitate mai simplă şi firească pentru obţinerea de finanţare pe piaţa de capital.

 „Vom deveni jucători pe un ring unde nu ajung decât premianţii. Avem în vedere dezvoltarea unor proiecte care vor avea nevoie de finanţare, iar cea mai facilă şi avantajoasă modalitate de a o obţine este finanţarea de pe piaţa de capital. Avem maturitatea necesară ca şi companie să intrăm pe o piaţă extrem de exigentă, pe piaţa de capital la cel mai înalt nivel“, a spus Liviu Ilaşi, directorul general al Conpet.

Compania este deţinută în proporţie de 58% de către statul român, restul acţiunilor fiind incluse Fondul Proprietatea ori deţinute de persoane fizice independente.

Principalii parteneri de afaceri, Rompetrol, Petrom şi Lukoil, exploatează reţeaua companiei pentru a transporta ţiţei, gazolină şi etan atât prin conducte cât şi prin garnituri feroviare cu vagoane cisternă, pentru aprovizionarea propriilor rafinării. Reţeaua Conpetului se întinde pe o lungime de 3.800 de kilometri, traversează 24 de judeţe şi are o capacitate de transport de 27,5 milioane de tone pe an. Criza economică a dus la scăderea cantităţilor transportate, în prezent fiind transportate doar 6 milioane de tone anual.