Veste bună pentru instituţiile publice. De la 1 iulie pot încheia contracte prin încredinţare directă, fără licitaţie, pentru lucrări în valoare de 100.000 de euro, fără TVA, faţă de 15.000 de euro, cât aveau voie până acum.

De asemenea, vor putea să achiziţioneze direct fiecare produs sau serviciu de până la 30.000 de euro, faţă de 15.000 de euro, în prezent.

Modificarea OUG nr. 34/2006 a fost aprobată prin lege de Camera Deputaţilor, care a fost for decizional, la începutul lunii iunie şi a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu săptămâna trecută.

“Este necesară creşterea pragului pragului pentru achiziţia directă de la echivalentul în lei a 15.000 euro, fără TVA, la echivalentul în lei a 30.000 euro pentru fiecare achiziţie de produse ori servicii, respectiv a 100.000 euro pentru fiecare achiziţie de lucrări, fără TVA, pentru flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi pentru creşterea gradului scăzut de absorbţie a fondurilor europene”, au motivat parlamentarii.

Guvernul Boc a avut un proiect similar, dar a renunţat la el, după criticile vehemente ale reprezentanţilor PSD, aflaţi atunci în opoziţie, dar care acum au adoptat fără probleme legea în Parlament.