Firmele şi companiile turce le oferă clienţilor stimulente, precum nunţi gratuite, pietre funerare sau chiar o masă caldă, dacă acceptă să-şi schimbe depozitele din dolari în lire turceşti, după un apel lansat în acest sens de preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Liderul turc a cerut cetăţenilor să cumpere lire turceşti pentru a ajuta moneda naţională să crească în raport cu dolarul, relatează AFP.

Apelul preşedintelui turc a primit un răspuns masiv, atât de la proprietarii unor restaurante de kebab, cât şi de la jucătorii din industria apărării. Însă, economiştii au dubii că o asemenea campanie va avea un impact de durată.

În Istanbul, un brutar a anunţat că va oferi o pâine caldă celor care pot dovedi că au schimbat 250 de dolari în lire turceşti.

”Cu ajutorul lui Allah, vom creşte lira turcească şi vom anihila dolarul. Eu nu câştig nimic de pe urma acestei iniţiative... singurul meu interes este acela de a susţine naţiunea aşa cum a cerut preşedintele”, a explicat brutarul din biroul său decorat cu numeroase portrete ale preşedintelui Erdogan.

În Gaziantep, un antreprenor are o ofertă mai generoasă, iar toţi turcii care vor schimba 10.000 de dolari în lire turceşti vor primi gratuit un pachet de nuntă în valoare de 5.000 de lire turceşti, aproximativ 1.460 de dolari.

”Facem asta după apelul preşedintelui, care a cerut să-l ajutăm pentru ca lira să revină la valoarea ei ridicată”, a declarat Demir.

În Bursa, un alt antreprenor oferă o piatră funerară cu o valoare de până la 750 de lire (aproximativ 220 de dolari) pentru cei care schimbă 2.000 de dolari în lire turceşti.

Nu doar micii antreprenori au intrat în această campanie naţională, lansată după ce preşedintele le-a cerut la începutul săptămânii chiriaşilor de spaţii comerciale din mall-uri să îşi plătească chiria în lire turceşti ca un simbol de patriotism.

Agenţia pentru Afaceri Religioase a anunţat că turcii musulmani trebuie să-şi plătească în lire turceşti costul pelerinajelor spre Mecca.

Istanbul Stock Exchange a anunţat că îşi va schimba toate depozitele în cash în lire turceşti.

Valul de schimburi patriotice a continuat miercuri, după ce industria de apărare a convertit 262,7 milioane de dolari şi 31,3 milioane de euro în lire turceşti.

De asemenea, o campanie în acest sens a apărut şi pe reţelele de socializare sub hashtag-ul #doviziniturkiyeicinboz.

Economistul Atilla Yesilada a sugerat că apelul ar urma să aibă doar un impact limitat asupra lirei turceşti, pentru că ”alegătorii preşedintelui provin în general din clasa de jos”, iar aceştia nu au depozite în dolari care ar putea să fie schimbate în lire turceşti.

Lira turcească a înregistrat o creştere uşoară în ultima săptămână.