Modul de acordare a voucherelor de vacanţă şi valoarea acestora se schimbă radical. Un proiect de lege postat recent pe site-ul Ministerului Turismului prevede introducerea tichetelor de vacanţă care vor putea fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai şi octombrie-noiembrie. Valoarea noilor vouchere va fi mai mare decât cea a tichetelor acordate în mod normal în restul sezonului.

Reguli noi cu privire la voucherele de vacanţă, din anul 2020

„Având în vedere că s-a constatat în practică o aglomerare a unităţilor de cazare în sezon (în special în lunile iunie-august), pe de o parte, şi un număr scăzut de turişti în extrasezon, pe de altă parte, s-a decis încurajarea beneficiarilor să opteze pentru o vacanţă în extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanţă ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai şi octombrie-noiembrie”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege postat pe site-ul Ministerului Turismului.

Angajaţii vor putea opta doar pentru o singură categorie de vouchere. Firmele care vor primi vouchere extrasezon în alte perioade decât cele prevăzute legal vor fi sancţioante cu amenzi de peste 50.000 de lei şi riscă să nu mai poată primi astfel de tichete pe o perioadă de doi ani.

Un angajat poate primi în fiecare an, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2025, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei sau vouchere care pot fi utilizate în extrasezon în valoare de 2.080 de lei. Aceştia trebuie să îşi exprime opţiunea cu privire la varianta de tichete pe care o doresc până la data de 1 noiembrie a fiecărui an.

Noile vouchere nu vor putea fi folosite pentru achiziţionarea online a pachetelor de servicii turistice. Excepţie vor face cazurile în care unitatea afiliată implementează procese şi proceduri operaţionale pentru identificarea acestora în momentul efectuării plăţii.