Numărul tichetelor din programul "Rabla Clasic" a fost suplimentat de luni cu aproximativ 4.000, după epuizarea, în trei săptămâni, a celor 13.000 de tichete alocate iniţial, a anunţat ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.
Ministrul Mediului a precizat că se dau aproximativ 15 tichete pe minut, astfel că cele aproximativ 4.000 de tichete suplimentare se pot epuiza rapid.
”Anul acesta, programul Rabla a înregistrat o premieră. După 12 ani de funcţionare, este pentru prima dată în istoria programului când tichetele electronice alocate persoanelor fizice sunt epuizate în trei săptămâni de la lansarea programului. Deoarece există în continuare cereri de la cetăţeni pentru înscrierea în Rabla Clasic, am decis realocarea fondurilor în interiorul Programului şi suplimentarea numărului de tichete electronice”, a declarat ministrul Cristiana Paşca Palmer.
Iniţial, suma alocată pentru persoanele fizice a fost de 115 milioane de lei. Administraţia Fondului pentru Mediu a decis suplimentarea sumei alocate cu 10 milioane de lei din bugetul pentru persoanele juridice.
Prin această suplimentare şi alte ajustări în cadrul sistemului electronic al Programului se intenţionează să se ajungă la peste 17.000 de tichete electronice pentru persoanele fizice.
”În prezent, avem în derulare Programul Rabla Plus, dedicat maşinilor electrice. Suplimentarea bugetului pentru Rabla Clasic oferă cetăţenilor care doresc să achiziţioneze o maşină electrică şansa de a beneficia de un discount de aproape 6.000 de euro”, a adăugat ministrul Cristiana Paşca Palmer.
În cadrul programului Rabla Plus sunt disponibile ecotichete de 5.000 de lei pentru maşini electrice-hibride şi de 20.000 de lei pentru maşini 100% elecrice. Pentru a beneficia de acest program, cetăţenii nu sunt obligaţi să caseze o maşină veche, aşa cum se întâmplă în cazul Programului Rabla Clasic, dar cele două programe pot fi cumulate, pentru un discount mai mare.
Persoanele interesate să achiziţioneze un autoturism nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant, au putut merge din 14 iunie la producătorii autorizaţi.
În acest an, programul a fost gândit în două direcţii, respectiv "Rabla Clasic”, deja cunoscută de populaţie, prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziţia unui autovehicul nou câtă vreme îşi casează autovehiculul vechi, şi ”Rabla Plus”, program nou, prin care este stimulată achiziţia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării un autovehicul vechi. Obligaţia casării intervine doar pentru cei care doresc să cumuleze finanţarea acordată prin acest nou program cu cea din Programul Rabla Clasic.
Pentru acest an, bugetul alocat celor două Programe a fost de 220 de milioane de lei, 75 de milioane de lei fiind alocaţi extensiei "Rabla Plus”, atât pentru achiziţionarea de autovehicule noi electrice şi electrice hibride, cât şi pentru finanţarea reţelei de staţii de încărcare a acestora.
Pentru ”Rabla Clasic” rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonus-uri pentru următoarele situaţii: un eco-bonus de 750 de lei, care poate fi adăugat primei de casare în situaţia în care românii aleg să-şi cumpere o maşină al cărui motor generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon mai mică de 100 g/km sau un eco-bonus în valoare de 1.500 lei, pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
În cazul ”Rabla Plus”, românii care vor să aleagă o maşină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete, unul de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou electric-hibrid şi unul de 20.000 de lei pentru maşinile noi 100 la sută electrice.