Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, încearcă să obţină un împrumut de la băncile internaţionale, în contextul înăspririi sancţiunilor impuse Moscovei de către Uniunea Europeană şi Statele Unite, din cauza crizei din Ucraina, relatează Bloomberg, potrivit Mediafax. Lukoil a cerut creditorilor o facilitate financiară pre-export denominată în dolari, potrivit surselor Bloomberg.

Deşi Lukoil se află pe lista celor cinci companii ruseşti din domeniul energiei asupra cărora Statele Unite au impus sancţiuni în septembrie, producătorul de petrol are acces la serviciile financiare din străinătate, conform Trezoreriei SUA.

Lukoil încearcă să strângă fonduri, întrucât măsurile luate de UE şi SUA împotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina „sufocă“ acordarea de împrumuturi.

Creditele acordate companiilor ruseşti au scăzut la minimul ultimilor cinci ani în cel de-al treilea trimestru, după ce Uniunea Europeană şi SUA au înăsprit sancţiunile, unele companii nemaiavând acces pe pieţele internaţionale de capital.

Companiile trebuie să plătească o datorie de 54,7 miliarde în următoarele trei luni, potrivit datelor Băncii Centrale din Rusia. De altfel, Lukoil deţine obligaţiuni cu maturitate în 2015 în valoare de 900 de milioane de dolari, conform datelor Bloomberg.

Sancţiunile impuse în 12 septembrie de către SUA interzic Lukoil să exporte bunuri, servicii şi tehnologii legate de explorarea de petrol de mare adâncime din zona arctică sau de proiectele de exploatare a zăcămintelor de şist.

În România, Lukoil este cercetat într-un dosar instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Parchetul a făcut săptămâna trecută percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.

Marţi, Petrotel Lukoil a anunţat că sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse a fost ridicat, iar rafinăria va începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice.