Pilonul II de pensii nu se desfiinţează, dă asigurări ministrul Muncii, după o perioadă de incertitudine în acest sector.

Ministrul Marius Budăi spune că, în ciuda zvonurilor, statul va creşte şi valoarea contribuţiilor către Pilonul II. Valoarea acestora ar urma să ajungă la 8,65 miliarde lei.

Precizările sunt extrem de aşteptate, mai ales că inclusiv reprezentanţii instituţiilor bancare au transmis în decembrie că statul pune în pericol funcţionarea acestor fonduri.

„Tot în pofida a ceea ce spun «clarvăzătorii» de serviciu, suma care va fi plătită, în 2019, către administratorii Pilonului II de pensii este de 8,65 miliarde de lei, faţă de 7,71 miliarde lei, cât a fost în anul 2018. Iată că nu desfiinţăm Pilonul II, aşa cum am tot auzit în spaţiul public, ba chiar acesta va primi sume mai mari, aşa cum şi în 2018 a primit sume mai mari decât în 2017”. Marius Budăi, ministrul Muncii

Din toamna anului trecut încoace, mulţi dintre cei care au contribuţii la Pilonul II au cerut informaţii de la reprezentanţii băncilor care le administrează pensia privată obligatorie privind situaţia fondurilor aculumate în contul lor privat de pensie.
Reacţia a venit după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţase schimbarea legislaţiei în acest domeniu. Erau luate în calcul două variante, fie desfiinţarea Pilonului II, fie introducerea posibilităţii ca titularul să-şi mute integral contribuţiile înapoi la stat.

Pilonul II vs. pensia de la stat, care ar fi ieşit din criză

Pentru 2019 Guvernul nu va mai fi nevoit să acorde fonduri suplimentare pentru plata pensiilor, susţine ministrul Muncii, rezultatul mutării contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, adaugă reprezentanţii Cabinetului Dăncilă.

Cât despre majorările anunţate pentru acest an, care au fost amânate şi… din nou promise, vor fi acordate, dar la toamnă, precizează ministrul Marius Budăi.

„Proiectul de buget al asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019 prevede sumele necesare pentru majorarea punctului de pensie, conform Programului de Guvernare şi aşa cum am promis, de la 1 septembrie 2019, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Veniturile bugetare estimate în anul 2019 sunt de 71,84 miliarde de lei, în creştere cu 12,45% faţă de anul anterior. După cum bine ştiţi, în anul 2019 nu avem nevoie de subvenţii de la bugetul de stat pentru plata pensiilor, ba chiar, dimpotrivă, estimăm că vom încheia anul cu excedent, pentru prima dată din 2006.” Ministrul Muncii, Marius Budăi

Milioane de români au în prezent conturi deschise la  fondurile private de pensii, unde  angajatorii le depun contribuţiile lunare către Pilonul II.

Pensiile private obligatorii au fost introduse cu mai bine de 10 ani în urmă. Atunci, tinerii cu vârste până în 35 de ani erau obligaţi să-şi aleagă un fond către care să fie direcţionată o parte din contribuţia lor la fondul de pensii. Măsura era văzută ca o soluţie la falimentul fondului de pensii de stat, care nu reuşea să acopere în niciun an plata pentru toţi pensionarii.