Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în ianuarie, de 1.740 lei. Cu 6,8% mai mic decât în luna decembrie 2014, dar cu 7,1% peste valoarea din ianuarie 2014, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate marţi.

Pe de altă parte, câştigul salarial mediu brut s-a diminuat, în ianuarie 2015 comparativ cu decembrie 2014, cu 6,7%, până la 2.408 lei.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.594 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.005 lei).

La nivelul lunii ianuarie 2015, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2014 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi (între 20% şi 23,5%) ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor mijloace de transport.

Agerpres

Citiţi mai multe AICI