Comisia Europeană va anunţa la sfârşitul acestei luni dacă va declanşa procedura de infringement pentru Budapesta din cauza unei legi controversate prin care premierul Viktor Orbán vrea să confişte pământurile deţinute de aproximativ 200 de cetăţeni austrieci în Ungaria. Mai exact, Orbán susţine că austriecii au fentat un moratoriu şi au cumpărat terenuri agricole în Ungaria, deşi nu ar fi avut acest drept, aşadar le va lua pământurile fără să-i despăgubească.
„Mă tem că se văd nori la orizont. Iar norul cel mare este legea privind terenurile agricole“, a declarat Heinz Fischer, preşedintele Austriei, la începutul acestei luni.
Austria s-a plâns oficial Comisiei Europene încă din februarie cu privire la propunerea de lege funciară înaintată din luna mai a acestui an de guvernul Orbán pentru a fi implementată atunci când expira un moratoriu care reglementa sectorul. În luna mai mai, în Ungaria a încetat un moratoriu de 20 ani, impus de maghiari pentru a se asigura că străinii nu pot cumpăra terenuri agricole în Ungaria. În 2004, atunci când Ungaria a intrat în UE, guvernanţii de la Budapesta s-au angajat să elimine moratoriul la 1 mai 2014 pentru liberalizarea pieţei funciare, în conformitate cu normele şi principiile comunitare. Însă odată cu încheierea moratoriului, guvernul maghiar a introdus o nouă lege funciară, care-i lasă vulnerabili pe toţi cei care au pământuri luate prin concesiune şi care se aplică retroactiv începând cu 1994, adică de la intrarea în vigoare a moratoriului. Vizaţi sunt aproximativ 200 de cetăţeni austrieci, pe care Orbán îi bănuieşte că s-au folosit de astfel de contracte de concesiune pe 99 de ani pentru a cumpăra de facto terenuri agricole în Ungaria. Contractele lor devin nule în cadrul noii legi, iar guvernul intenţionează să-i exproprieze pe austrieci fără a le plăti despăgubiri.
Comisia Europeană a specificat încă din februarie că tratează separat cele două plângeri formulate de austrici: dacă legea încalcă normele europene şi dacă austriecii sunt discriminaţi. „Dacă la finalul procesului de analiză Comisia va concluziona că legislaţia ungară nu este în linie cu legislaţia UE, va lua paşii necesari pentru a se asigura că măsurile respective vor fi amendate pentru a se alinia normelor comunitare”, a transmis Executivul UE. Propunerea privind exproprierea fără compensaţii nu reprezintă deloc una neobişnuită pentru guvernarea Orbán din ultimii ani, iar Austria a resimţit şi în trecut măsurilor dure aplicate de Budapesta. În frunte cu Raiffeisen, grupurile bancare austriece au încasat pierderi uriaşe de pe urma măsurilor aplicate de Orbán, precum eliminarea comisionului pentru rambursarea anticipată a creditelor, moratoriul asupra executării creditelor ipotecare în timpul crizei şi naţionalizarea fondului de pensii private obligatorii (Pilonul II).
Sursa: Adevarul