Azi va fi inaugurată fabrica de elicoptere Airbus de la Ghimbav, în prezenţa preşedintelui Franţei, Francois Hollande. Aici vor fi asamblate elicoptere H215. Primul aparat de zbor va fi gata anul viitor.

Anual, la Ghimbav vor fi asamblate 15 elicoptere. În rest, aici vor fi reparate şi modernizate alte modele de elicoptere.

„Este o investiţie strategică a grupului Airbus Helicopters. Avem o întreagă istorie, să spun fructuoasă, între Airbus Helicopters şi România, cu elicoptere produse sub licenţă de peste 40 de ani. Vrem să continuăm acest aparat modern: H215, cu un consum scăzut, uşor de întreţinut şi extrem de fiabil. Există o piaţă mare de desfacere pe care acest tip de elicopter o poate cuceri. Putem spune că este un aşa-zis Jeep al elicopterelor”, a declarat Serge Durand, directorul general al Airbus Helicopter Industries.

Airbus H215 este un elicopter multirol, folosit în special în domeniul apărării şi poliţiei. Elicopterul poate transporta până la 22 de pasageri şi poate fi adaptat pentru transport în regim VIP. La dezvoltarea proiectului H215 participă companiile româneşti IAR, Aerostar, Aeroteh şi Turbomecanica. În fabrica de 10 mii de metri pătraţi s-au investit 50 de milioane de euro.

Digi 24