Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.635 lei în luna iulie 2013, în creştere faţă de luna precedentă cu 29 lei (+1,8%), informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În luna iulie 2013, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.259 lei, cu 1,8% mai mare decât în luna iunie 2013.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.017 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (881 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,1%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,9%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2013.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost între 10% şi 11% în transporturi pe apă, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea altor mijloace de transport, între 7% şi 9% în cercetare-dezvoltare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, colectarea şi epurarea apelor uzate, industria metalurgică, alte activităţi extractive, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, captarea, tratarea si distribuţia apei, între 5% şi 6,5% în alte activităţi industriale, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, distribuţia apei, salubritate gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iunie de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de salariaţi cu câştiguri salariale mici, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 12,4% în fabricarea băuturilor, între 3% şi 5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), între 1% şi 2,5% în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de editare, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie, în sănătate şi asistenţă socială (-0,6%), respectiv în învăţământ (-4,9%) unde s-au înregistrat reduceri ale sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice şi s-au încheiat contractele pe perioadă determinată consecinţa începerii vacanţei şcolare. În administraţia publică câştigul salarial mediu net a crescut uşor în luna iulie faţă de luna iunie 2013, cu 1,3%, ca urmare a plăţii în avans a concediilor de odihnă.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 100,7%.