Fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, a fost numit preşedinte al consiliului de administraţie al Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia şi din lume.

Compania este supusă de trei ani sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, reaminteşte Agerpres.

Gerhard Schroeder, care a ocupat funcţia de cancelar al Germaniei în perioada 1998-2005, a declarat luna trecută că o eventuală includere a sa în consiliul director al Rosneft ar fi o chestiune privată.

Fostul cancelar va îmbunătăţi relaţiile dintre Rusia şi Germania, spune predecesorul său în fruntea Rosneft, Igor Secin, care l-a numit „liderul german cel mai loial Moscovei”.

Acolo s-a dus Schroeder imediat după ce cariera sa politică s-a încheiat. În 2006, la scurt timp după ce a pierdut alegerile în faţa Angelei Merkel, germanul a fost numit preşedinte al board-ului Nord Stream. Este tocmai consorţiul controlat de Gazprom şi prin care s-a construit o conductă ce duce gaze prin Marea Baltică din Rusia în Germania.

Direcţia în care a pornit cariera lui Schroeder a aruncat o lumină diferită pe mandatul său de cancelar, un mandat în care Rusia şi Germania s-au apropiat mult.